Filarca

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca

Filarca (plural llatí Phylarchi, plural grec φύλαρχοι, φυλάρχαι) era el nom donat als caps o prefectes d'una tribu dins un estat o ciutat que conservava l'associació tribal.

Els jonis tenien una única divisió tribal, i els doris en tenien tres. A Atenes, amb deu tribus, hi havia deu filarques, un per cadascuna, segons Heròdot, i anteriorment, quan només hi havia quatre tribus eren quatre filarques. Una de les seves funcions era la direcció de la cavalleria,[1] i estaven sota el comandament de dos hiparcs igual que els taxiarques que manaven la infanteria i estaven subjectes a dos estrategs. Segons Èfor de Cumes els filarques eren elegits pels arconts col·lectivament, dins de cada tribu.

Aquesta institució es va mantenir durant molt de temps i exercien també funcions civils. Per exemple, en el cas de la ciutat d'Epidamne, una colònia de Corcira que era una ciutat dels doris, estava poblada per tres tribus dòriques, i tenia un govern oligàrquic. Els caps del govern eren els filarques de les tres tribus, i quan es va fer una revolució i es va passar a un govern democràtic els filarques van ser substituïts per una bulé. No se sap quants filarques hi havia, però probablement més d'un per cada tribu.[2]

Referències[modifica]

  1. «Aristote. La Constitution d'Athenes». [Consulta: 2 octubre 2018].
  2. Smit, William (ed.). «Phylarchi». A Dictionary of Greek and Roman Antiquities (1890). [Consulta: 10 desembre 2020].