Filera de roscar

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Filera de M20 i el seu portafileres

Una filera de roscar és una eina manual de tall que s'utilitza per al roscatge manual de perns i cargols, que han d'estar calibrats d'acord amb la característica de la rosca que es tracti. El material de les fileres és d'acer ràpid (HSS). Les característiques principals d'un cargol que s'ha de roscar són el seu diàmetre exterior o nominal i el pas que té la rosca.

També s'empra la filera per fer les rosques dels tubs amb què es construeixen conductes, per exemple per l'aigua. Aquests tubs poden ser de diversos materials, com ferro, bronze, coure, PVC, etc. La duresa del material amb què està confeccionada la filera dependrà de la consistència de l'element a roscar. Hi ha una filera per a cada tipus de cargol normalitzat, d'acord amb els sistemes de rosques vigents.

Les fileres es munten en un instrument anomenat portafileres, on se li imprimeix la força i el gir de roscatge necessari. Cal que els cargols i perns que s'han de roscar tinguin una entrada cònica a la punta per facilitar el treball inicial de la filera.

Bibliografia[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Filera de roscar
  • Millán Gómez, Simón. Procedimientos de Mecanizado. Madrid: Editorial Paraninfo, 2006. ISBN 84-9732-428-5.