Filologia gallega

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

La filologia gallega és la branca de la filologia que s'ocupa de l'estudi de la llengua gallega i la literatura gallega. Aquest grau ofereix una formació literària i lingüística relacionada amb la història gallega i el seu context. S'imparteix a Galícia (a les Universitats de la Corunya, Santiago de Compostel·la i Vigo). També hi ha una oferta de llengua gallega, mínors i titulacions d'estudis gallecs en universitats estatals i internacionals. Està molt relacionada amb la filologia portuguesa.

Ensenyament a Galícia[modifica]

Fins a la dècada de 1980, els estudis de filologia gallega estaven assignats com una secció de filologia hispànica anomenada especialitat de filologia gallego-portuguesa, però més tard van ser segregats com una carrera separada. Actualment s'estudia filologia gallega als campus de Santiago, La Corunya i Vigo. En l'ensenyament universitari gallec, les filologies s'han centrat tradicionalment en la universitat i el campus de Santiago de Compostel·la, encara que amb la segregació de les universitats de la Corunya i Vigo es van posar en funcionament centres i facultats en diversos campus.

La distribució de les diferents filologies als campus gallecs és la següent:

Universitat de Santiago de Compostel·la Campus de Santiago Filologies gallega, hispànica, anglesa, francesa, italiana, alemanya, portuguesa, romànica, italiana i clàssica[1]
Campus de Lugo Filologia hispànica
Universitat de la Corunya Campus de la Corunya Filologies gallega, hispànica i anglesa[2]
Campus de Ferrol no hi ha filologies
Universitat de Vigo Campus de Vigo Filologies gallega, hispànica i anglesa[3]
Campus de Pontevedra no hi ha filologies
Campus d'Ourense no hi ha filologies

Referències[modifica]