Filosa

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Bandera independentista de l'Índia al 1931, quan el territori encara es trobava sota dominació britànica

La filosa és un instrument per a filar manualment fibres tèxtils. Aquesta eina consisteix en un bastó, generalment de canya, acabat per un cap on s'enrotlla la floca de fibra que es vol filar que incorpora una roda, un pedal o manovella i una debanadora menuda o suport giratori fix en el qual s'enrotlla una mànega per a facilitar-ne l'extensió i la utilització.

Història[modifica]

Santa Elisabet d'Hongria treballa amb la filosa; en aquesta imatge es pot veure molt bé el cap que sosté la fibra.
El Mahatma Gandhi amb la seva filosa

La filoses és una eina molt antiga i que sovint han tingut importància com a símbol. Entre les més conegudes cal destacar la de Santa Elisabet d'Hongria que filava per als pobres. Al conte de la Bella Dorment la filosa representa el destí inexorable. Malgrat que totes les filoses del palau on vivia la princesa varen ser amagades per a evitar que la maledicció es fes realitat, aquesta es va acabar per punxar amb l'agulla d'una filosa, complint així el seu destí.

A l'Índia la filosa és un símbol de la lluita contra l'imperialisme britànic. Com a part de la seva campanya de desobediència civil, Mohandas Gandhi va convèncer els seus seguidors que la manera més bona d'atacar l'imperi britànic era de no comprar les fibres tèxtils de Manchester i fabricar la pròpia roba (khadi)[1] a l'Índia artesanalment. La campanya va inspirar molta gent i va reeixir a fer mal pacíficament als poderosos interessos del colonialisme, ajudant els pobles de l'Índia a assolir la independència. Així la filosa es va convertir en un dels símbols de la independència de l'Índia.

Vegeu també[modifica]

Notes[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Filosa