Fitxer:Rondalla Alginet (País Valencià, 1916).jpg

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Fitxer original(1.361 × 1.023 píxels, mida del fitxer: 1,06 Mo, tipus MIME: image/jpeg)

Descripció a Commons

Resum

Descripció
Català: La Rondalla a Alginet durant el segle XX:

En 1916 es crea la Rondalla Alginet. Aquesta rondalla durarà pocs anys. Justiniano Latorre va ser un dels seus fundadors. A la fotografia apareix darrere, a la dreta, tocant la guitarra.

Justiniano en 1920, amb els seus alumnes i amics, l'any que neix Ismael, el seu primer fill, crea i dirigeix la Rondalla Albéniz. El seu màxim col·laborador serà Miquel Espert Antich. Es pot afirmar que els dos creen la rondalla. Miquel també dirigeix. Quan cal reforçar les bandúrries, Justiniano toca aquest instrument, deixant la batuta al seu amic. En 1929 la Rondalla Albéniz canvia el lloc d'assaig. Des d'aquesta data ho farà al carrer Sant Antoni. Tot i així durant la guerra no tocaren. L'any 1941 Ismael es va incorporar amb la bandúrria que son pare li havia ensenyat a tocar. La rondalla agafa molta força, i fins i tot es presenta a concursos a València. El mestre Pasqual Pérez Choví no vol saber-ne res. Li sabia greu que el principal clarinet de la banda, Justiniano, hi dediqués tantes hores. Durant quasi quaranta anys, des de 1916 fins a 1958, el compositor Justiniano va compaginar la seua dedicació a la rondalla amb la banda de música, a més d'haver creat i dirigit l'Orquestrina Netalgi des de 1935, i haver dirigit uns anys la banda de Picanya i la d'Alginet.

Aquesta fotografia va ser publicada en:

  • LOZANO, Josep i altres. Aljannat V. Monogràfic: Música a Alginet, any 2014. Edita: Ajuntament d'Alginet; ISSN 1886-984 X. Pàgina 45.

S'han publicat imatges de la Rondalla Albéniz, per exemple, en:

  • FORNÉS, Alberto; CÍSCAR, José i LATORRE, Ismael: Alginet, històries, costums i altres relats, Societat Cultural Alèdua, Alginet, 2003. Dipòsit Legal: V-2546-2003. Pàgina 166. Fotografia de 24-04-1955. La mateixa fotografia es va publicar en CÍSCAR, José i FORNÉS, Alberto: Alginet, Anecdotari i Personatges, Societat Cultural Alèdua, Alginet, 2007. Dipòsit Legal: V-2464-2007. Pàgina 51.
  • Tractament digital: Vicenç Salvador Torres Guerola‎
Data
Font Fons de l'Arxiu Ismael Latorre Mendoza
Autor Arxiu Ismael Latorre Mendoza

Llicència

Jo, el titular dels drets d'autor d'aquest treball, el public sota la següent llicència:
w:ca:Creative Commons
reconeixement compartir igual
Aquest fitxer està subjecte a la llicència de Creative Commons Reconeixement i Compartir Igual 3.0 No adaptada.
Sou lliure de:
  • compartir – copiar, distribuir i comunicar públicament l'obra
  • adaptar – fer-ne obres derivades
Amb les condicions següents:
  • reconeixement – Heu de donar la informació adequada sobre l'autor, proporcionar un enllaç a la llicència i indicar si s'han realitzat canvis. Podeu fer-ho amb qualsevol mitjà raonable, però de cap manera no suggereixi que l'autor us dóna suport o aprova l'ús que en feu.
  • compartir igual – Si modifiqueu, transformeu, o generareu amb el material, haureu de distribuir les vostres contribucions sota una llicència similar o una de compatible com l'original

Llegendes

Projecte de col·laboració de l'Arxiu Ismael Latorre Mendoza amb Wikimedia Commons i Amical Wikimedia.

Historial del fitxer

Cliqueu una data/hora per veure el fitxer tal com era aleshores.

Data/horaMiniaturaDimensionsUsuari/aComentari
actual11:46, 4 març 2021Miniatura per a la versió del 11:46, 4 març 20211.361 × 1.023 (1,06 Mo)Arxiu Ismael Latorre MendozaUploaded own work with UploadWizard

La pàgina següent utilitza aquest fitxer:

Ús global del fitxer

Utilització d'aquest fitxer en altres wikis:

  • Utilització a en.wikipedia.org
  • Utilització a es.wikipedia.org

Metadades