Via de 4 carbonis

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Fixació del carboni C4)
Salta a la navegació Salta a la cerca
Vía de C4(Hatch-Slack)- procés NADP-ME (NADP-malic enzyme =NADP-ME)

La via de 4 carbonis, o també denominada Via de Hatch-Slack en honor dels seus descobridors, és una sèrie de reaccions bioquímiques de fixació del carboni provinent del CO2 atmosfèric. El procés consisteix en la captació del Diòxid de carboni en les cèl·lules del mesofil·le de la planta, però en comptes de dur-lo immediatament al cicle de Calvin, les molècules reaccionen amb el PEP( Fosfoenolpiruvat ), sent estimulats per un enzim homònim (PEP Carboxilasa). El producte final entre el PEP i el CO2 és l'àcid oxalacètic, el qual posteriorment és convertit en àcid màlic, o també anomenat malat. El malat és dut a les cèl·lules de la beina, on és descarboxilat, produint el CO2 necessari per al cicle de Calvin, a més d'àcid pirúvic. Aquest últim és enviat novament al mesòfil on és transformat per mitjà de ATP en fosfoenolpiruvat (PEP), per a quedar novament disponible per al cicle.

L'avantatge d'aquest procés radica en el fet que al tenir a la RuBisCO tancada en les cèl·lules de la beina se li impedeix la possibilitat que reaccioni amb oxigen en situacions en les quals la concentració de CO2 sigui molt baixa, per la qual cosa el CO2 perdut a través de la fotorespiració es redueix considerablement. Fins i tot les molècules de diòxid de carboni expulsades per la fotorespiració són novament reutilitzades a través del PEP, el qual les captura en el mesòfil per a ser ingressades al cicle de Calvin.

Les plantes que usen aquesta via per a la fixació del carboni són denominades C4, entre les quals es distingeixen el blat de moro, la canya de sucre i la invasora Cynodon dactylon (Bermuda grass) entre d'altres.