Vés al contingut

Flora

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Flora (desambiguació)».
Esquema simplificat de la flora d'una illa - totes les espècies de plantes estan emmarcades

Flora, en botànica, té dues accepcions. El primer significat és la flora d'una superfície o d'un període, fent referència a totes les plantes que viuen en una superfície o període, especialment les autòctones. El segon significat és respecte a un llibre o un altre treball botànic que descriu les espècies de plantes que es fan en una superfície o en un període amb la intenció de permetre'n la identificació. Fauna és el terme corresponent per a referir-se als animals.

La paraula flora prové de la dea de la mitologia romana Flora. Flora i fauna i altres formes de vida com els fongs s'anomenen col·lectivament biota.

Els bacteris a vegades s'inclouen dins la flora.[1][2]

Flora mediterrània

[modifica]
Flora mediterrània en estiu al cap Súnion, Grècia

Hi ha cinc regions al món amb clima mediterrani: La conca del Mediterrani amb 25.000 plantes Califòrnia amb 4.300 plantes, Xile central amb 2.400 plantes, la part sud de Sud-àfrica amb 8.550 i parts sud i oest d'Austràlia amb 8.000 plantes. La flora d'aquestes cinc regions componen la flora mediterrània en sentit ampli. Tot i ocupar aquestes zones de clima mediterrani, menys del 5% de les terres emergides del món tenen unes 48.250 espècies de plantes vasculars, cosa que representa quasi un 20% del total mundial.

Aquestes regions també tenen un alt nombre de plantes rares i endemismes. Aquesta presència de plantes especials refuta les prediccions de la relació entre diversitat i superfície, productivitat i latitud.[3]

Notes

[modifica]
  1. Definició de "Flora" al diccionari Merriam-Webster (anglès)
  2. «Glossary». Arxivat de l'original el 2003-12-06. [Consulta: 9 abril 2009].
  3. Richard M. Cowling, Philip W. Rundel, Byron B. Lamont, Mary Kalin Arroyo and Margarita Arianoutsou,Plant diversity in mediterranean-climate regions. Tree vol 11 nº 9 setembre de 1996

Enllaços externs

[modifica]