Fons de l'ull

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Imatge del fons d'ull dret

El fons de l'ull[1] és una exploració que es realitza en medicina per visualitzar a través de la pupil·la la porció posterior i interior de l'ull humà. Existeixen diverses formes de realitzar-la: la més utilitzada és mitjançant un instrument òptic anomenat oftalmoscopi. Gràcies a aquest procediment es poden observar diferents estructures internes del globus ocular com la màcula retinal, la retina i la papil·la òptica entre altres.[2] També és possible visualitzar directament els vasos sanguinis de la retina i detectar qualsevol anomalia que presentin.[3] Els principals procediments que s'utilitzen per realitzar l'exploració són els següents:

  • Oftalmoscòpia directa: és el més fàcil i el més utilitzat.
  • Oftalmoscòpia indirecta: permet l'observació estereoscòpica d'un sector ampli de la retina. Generalment la realitza l'especialista en oftalmologia.
  • Retinografia: té l'avantatge que es poden emmagatzemar les imatges obtingudes en un sistema informàtic per a la seva posterior visualització.
  • Biomicroscòpia: s'empra un dispositiu anomenat làmpada de fenedura que permet obtenir imatges molt ampliades i de gran qualitat.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Fons de l'ull
  1. «Fons de l'ull». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia.
  2. El fons d'ull Arxivat 2011-08-10 a Wayback Machine. (castellà)
  3. Jack J. Kanski: Oftalmologia clínica] (anglès)