Forca (estructura)

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Aquest article tracta sobre l'estructura per penjar els condemnats. Pel mètode d'execució vegeu execució a la forca, i per l'eina vegeu forca.
Detall d'una pintura de Pisanello

La forca (del llatí: forca, forca del camperol) és un instrument consistent en un conjunt de tres pals, o bigues, dos a terra i el tercer travat amb els dos altres, que s'utilitzava per a penjar els condemnats a aquesta pena i, a vegades, els ajusticiats per la gent sense haver estat condemnats. Per extensió, també s'anomena forca el mètode d'execució, homicidi i suïcidi que consisteix a penjar algú després de posar-li un llaç al coll (vegeu l'article execució a la forca). També es denomina forca aquell pal que, travessat amb un altre, servia per a subjectar pel coll el condemnat i així passejar-lo, com a escarment, pels carrers.

La forca com a instrument d'execució[modifica]

Cadalfalc amb forca
Vegeu també: Estrangulació

La forca pot provocar el trencament del coll. La forca amb plataforma deixa la persona inconscient i sense respiració, produint una mort ràpida. El mecanisme principal causant de la mort, però, és la isquèmia que es produeix a nivell de l'escorça cerebral. La corda, situada al voltant del coll, exerceix una pressió que col·lapsa els vasos del coll, tant les venes jugulars, com les artèries caròtides. De fet, s'han descrit casos de penjats traqueotomitzats.

La forca segueix usant-se com a mètode d'execució legal en alguns països de l'Àsia, com l'Iran, Singapur o el Japó. Als Estats Units, hi ha estats que regulen la possibilitat de l'execució a la forca, però generalment s'hi empra la injecció letal.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Forca