Educació a distància

De Viquipèdia
(S'ha redirigit des de: Formació a distància)
Dreceres ràpides: navegació, cerca

L'ensenyament a distància té el seu origen en els cursos per correspondència que es remunten al segle XIX. Durant la segona meitat del segle XX, apareixen institucions universitàries que imparteixen titulacions impartides a distància. El 1946 neix la "University of South Africa", el 1969 es funda la "Open University " a la Gran Bretanya i el 1974 a Alemanya es crea la "Fernuniversität". Totes tres són considerades "mega universitats " amb més de 100.000 alumnes inscrits. Així doncs queda clar que l'ensenyament a distància, més recentment anomenat sovint "ensenyament no presencial", és un model seriós, que s'aplica en la formació de centenars de milers d'estudiants a tot el món. Actualment ha agafat molta força una variant més dedicada a l'ensenyament superior, els MOOC.[1]

Aquest model consisteix a proporcionar a l'estudiant material didàctic (teòric i pràctic) perquè hi treballi pel seu compte. Els alumnes tenen a la seva disposició la possibilitat de fer consultes als professors, ja sigui per correu o telefònicament, per tal de resoldre dubtes. Els únics actes presencials que es fan necessàriament de forma presencial són les activitats de gestió (cada vegada menys) i els exàmens.

Els principals avantatges de l'ensenyament a distància són:

  • La "no presencialitat", que permet dur la formació a qui viu lluny dels centres docents.
  • Permet una impartició asíncrona de la docència, de forma que gent amb fortes limitacions d'horari (per exemple per assumptes laborals) pot accedir a la formació.

Una característica de la formació a distància com a metodologia educativa és el rol actiu que cal que l'estudiant ha d'adoptar. Tot procés educatiu necessita la participació activa de l'estudiant, però en l'educació a distància s'explicita la responsabilitat que l'estudiant pren en la seva educació. Un estudiant presencial pot tenir la sensació d'estar rebent una educació quan en realitat sols està escalfant una cadira, però en l'educació no presencial l'estudiant sap que la responsabilitat final d'aprendre és seva.

Convé no confondre l'educació a distància amb un procés autoaprenentatge a partir d'uns continguts educatius, per exemple llibres, rebuts per correu o per Internet. L'educació a distància requereix el rol del tutor, que –per carta, telèfon, o altres noves alternatives que ens ofereixen les TIC - guia els passos de l'estudiant.

L'educació a distància no pot encarregar-se de les primeres etapes educatives, perquè l'estudiant requereix unes habilitats mínimes per poder seguir les activitats no presencials per ell mateix, sols amb el guiatge del tutor.

Ensenyament semipresencial[modifica | modifica el codi]

L'ensenyament semi-presencial és una modalitat d'ensenyament en la que s'alternen els períodes de formació presencial i telemàtica. Aquesta doble vessant permet aprofitar els avantatges de la formació a l'aula, i també aquells derivats de l'ensenyament virtual. La possibilitat de compaginar l'ensenyament asincrònic (i sincrònic) a partir dels Entorns Virtuals d'Aprenentatge li dóna també un valor afegit per sobre de l'ensenyament tradicional. Es pot produir una major individualització del procés d'ensenyament aprenentatge, donat que cada alumne pot tenir un ritme d'aprenentatge diferent al dels seus companys. Igualment destaca la interacció amb les noves tecnologies i accés a una gran quantitat d'informació.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]

  • Resolució EDU/2910/2007 de 25 de setembre, del Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya, per la qual s'estableix, amb caràcter experimental, la modalitat semipresencial en els ensenyaments de formació professional inicial.
  • Ordre de 4 de juliol de 2008 de la Conselleria d'Educació de la Generalitat Valenciana, per la qual es regula l'organització de les ensenyances dels Cicles Formatius de Formació Professional en la modalitat semipresencial o a distància en centres públics de la Comunitat Valenciana.
  • Borrador del Decreto por el que se regulan las modalidades semipresencial y a distancia de las enseñanzas de Formación Profesional Inicial, de Educación Permanente de Personas Adultas, de Idiomas y Deportivas, se crea el Instituto de Enseñanzas a Distancia de Andalucía y se establece su estructura orgánica y funcional.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. Kaplan Andreas M., Haenlein Michael (2016) Higher education and the digital revolution: About MOOCs, SPOCs, social media, and the Cookie Monster, Business Horizons, Volume 59