Formats PCB NC

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de format de fitxerPCB NC
TipusFormat d'objectes Algorisme de definició de PCB
Extensió.CNC (containers)
DesenvolupadorRS-274-C, IPC-NC-349

Els fitxers de control numèric PCB NC transmeten informació de perforació i encaminament de PCB. Els formats NC van ser dissenyats originalment pels venedors de màquines de perforació i encaminament CNC com a formats d'entrada propietaris per als seus equips, i es coneixen amb el nom de la seva empresa: Excellon, Hitachi, Sieb & Meyer, Posalux, etc. Aquests formats són similars ja que es basen en RS-274-C i estan relacionats amb el codi G. El 1985 l'IPC va publicar un format estàndard genèric NC, IPC-NC-349. Més tard es va dissenyar XNC, un simple subconjunt estricte de l'IPC-NC-349, dissenyat no per conduir màquines sinó per intercanviar informació de trepant entre CAD i CAM. S'anomenen col·lectivament fitxers NC (PCB).[1][2]

Els fitxers NC s'utilitzen principalment per conduir màquines CNC i són adequats per a aquesta tasca. També s'utilitzen per intercanviar informació de disseny entre CAD i CAM, per a la qual cosa no són adequades: falta informació essencial com ara el revestiment i l'envergadura de perforació. A més, la sortida NC dels sistemes CAD sovint està mal implementada, donant lloc a un registre deficient entre els forats i les capes de coure i altres problemes. Per intercanviar dades entre CAD i CAM és més preferible utilitzar el format Gerber. La qualitat del programari de sortida de fitxers Gerber sol ser bona i Gerber admet atributs per transferir la metainformació, com ara la placa i l'abast.[3][4]

Format IPC-NC-349[modifica]

El format IPC-NC-349 és l'únic estàndard IPC que regeix els formats de perforació i encaminament. XNC és un subconjunt estricte d'IPC-NC-349, Excellon un gran superconjunt. Molts fitxers NC indefinits trien alguns elements de l'estàndard IPC.[5] Una còpia de l'especificació gestionada amb drets digitals està disponible al lloc web de l'IPC, per una tarifa. Està orientat a l'entrada per a màquines de perforació/enrutada, no a l'intercanvi de dades CAD a CAM.

Format XNC[modifica]

El format XNC és un subconjunt estricte de l'especificació IPC-NC-349 orientada a l'intercanvi de dades entre CAD i CAM. El nom format XNC significa format d'Exchange NC. Com a subconjunt estricte, és altament compatible amb el programari existent. El seu propòsit és abordar el caos actual de diferents subconjunts i fitxers NC incomplets, i definir un estàndard comú senzill. El subconjunt XNC va ser definit per un consorci format per Graphicode, Ucamco, KiCad i Pentalogix. L'especificació està disponible gratuïtament, entre d'altres, a la pàgina de descàrrega d'Ucamco. L'especificació és breu, detallada, fàcil d'entendre i sense ambigüitats. Està dirigit a l'intercanvi de dades CAD a CAM, no a l'entrada per a màquines de perforació / fresadora.[6][7]

Un exemple:

Codi XNC Acció
M48 Inici d'arxiu
METRIC Unitat mètrica (mm)
T01C0.6 Eian 01 amb diàmetre 0.6mm
T02C1.0 Eina 2 amb diàmetre 1.0mm
G05 Mode foradar
T01 Selecció d'eina 01
X8.5Y4.8 Forada amb 0.6 mm a coordenades 8.5mm,4.8mm
X8.55Y2.85 Forada
X6.54Y2.85 Forada
X6.45Y4.8 Forada
T02 Selecció d'aina 02
G00X10.25Y3.825 mou a les coordenades 10.25mm,3.825mm
M15 Baixa l'eina
G01X6.50Y3.25 Fresa fins a les coordenades 6.5mm,3.25mm
M16 Aixeca l'eina
M30 Fi d'arxiu

Format Excellon[modifica]

El nom format Excellon deriva de l'empresa Excellon Automation (que no s'ha de confondre amb Excellon Software), que va ser el líder del mercat en màquines de perforació i encaminament de PCB durant la dècada de 1980, i el format propietari de la qual es va fer servir àmpliament.

Fitxers NC indefinits[modifica]

L'intercanvi de dades CAD/CAM sovint utilitza fitxers NC que no s'ajusten a cap especificació. Aquests fitxers contenen unes quantes ordres IPC-NC-349, però no segueixen l'especificació Excellon ni l'IPC-NC-349. Les ordres no s'utilitzen correctament o s'utilitzen d'una manera sintàcticament incorrecta i es poden incloure objectes de dades binàries. De vegades s'utilitza la codificació històrica de caràcters EIA o EBCDIC. Normalment la capçalera està incompleta: falta l'escala o els diàmetres de l'eina. De vegades no hi ha cap capçalera i el fitxer només conté números d'eina, amb un diàmetre no especificat, i coordenades X, Y, en una unitat no especificada. Sovint s'anomenen fitxers Excellon encara que són fitxers NC indefinits. No existeix cap especificació.

Referències[modifica]

  1. Charras, Jean-Pierre. «XNC Format: Gerber Takes Data Into the Future» (en anglès). http://www.magazines007.com.+[Consulta: 7 abil 2019].
  2. «PCB Layout Data» (en anglès). Eurocircuits. Arxivat de l'original el 6 desembre 2011. [Consulta: 26 novembre 2011].
  3. «"Gerber Format Specification"» (en anglès). Ucamco. [Consulta: 10 juny 2023].
  4. Tavernier, Karel. «PCB Fabrication Data - A Guide - section on drill files» (en anglès). https://www.ucamco.com.+[Consulta: 16 gener 2015].
  5. Charras, Jean-Pierre. «XNC Format: Gerber Takes Data Into the Future» (en anglès). http://www.magazines007.com.+[Consulta: 7 abril 2019].
  6. «CAD software firms develops XNC format for PCB drill date» (en anglès). pcdandf. [Consulta: 26 febrer 2019].
  7. «XNC file format specification» (en anglès). Ucamco. [Consulta: 26 febrer 2019].