François Grin

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaFrançois Grin
Biografia
Naixement14 setembre 1959 Modifica el valor a Wikidata (64 anys)
Dades personals
FormacióUniversitat de Ginebra - Philosophiæ doctor (1985–1989) Modifica el valor a Wikidata
Es coneix pereconomista
Activitat
Ocupacióeconomista Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Ginebra Modifica el valor a Wikidata

François Grin (14 de setembre de 1959), és un economista suís. Un dels seus camps de recerca és l'economia de les llengües.

Grin va estudiar ciències econòmiques a la Universitat de Ginebra i va aconseguir un doctorat summa cum laude el 1989. Més tard exerceix de professor a les universitats de Mont-ral i de Washington (a Seattle), professor associat a la Universitat de Ginebra i sotsdirector del Centre Europeu per a les Qüestions de les Minories en Flensburg (Alemanya). A partir del 2001 va ser professor visitador de la Universitat de Lugano; el 2003 es va convertir en professor de la universitat de Ginebra.

Dins de les seves activitats de recerca s'ocupa de la situació lingüística a Suïssa, a la Unió Europea i de les seves conseqüències econòmiques. Sobre això, és l'autor d'un informe nomenat L'enseignement des langues comme politique publique (L'ensenyament de les llengües com a política pública) més conegut amb el títol Informe Grin presentatt a l'octubre de 2005. Grin indica en aquest document que escollir l'esperanto a la UE suposaria un estalvi anual de com a mínim 25 mil milions d'euros –més de 54 € per habitant–.Des de febrer del 2013 existeix una petició per seguir les recomanacions de l'informe Grin.[1] D'altra banda, ha proposat un impost lingüístic per compensar els desavantatges d'aquells països amb llengües desfavorides.

A més a més, Grin ha estudiat la situació del la llengua calmuc, idioma minoritari a Rússia.

Referències[modifica]

  1. «El Esperanto, lengua oficial de Europa, ya!» (en castellà). Arxivat de l'Avaaz.org original el 2016-03-03. [Consulta: 13 octubre 2013].

Enllaços externs[modifica]