Freqüència fonamental

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Freqüència fonamental i 6 harmònics

En física, la freqüència fonamental és la freqüència més baixa del espectre de freqüències tal que les freqüències dominants poden expressar-se com múltiples d'aquesta freqüència fonamental.

Exemple il·lustratiu[modifica | modifica el codi]

Per exemple, si considerem un objecte susceptible de vibrar com una corda de guitarra i analitzem les ones emeses per aquesta, la seva freqüència fonamental coincideix amb la freqüència més baixa que aquesta corda pot vibrar estacionàries. Qualsevol so sostingut d'aquesta corda pot ser descompost com superposició d'una vibració de freqüència fonamental i harmònics superiors, és a dir, vibracions de freqüències més altes que són múltiples sencers de la freqüència fonamental.

Si toquem una nota a l'aire en qualsevol corda de la guitarra a l'altura del trast n º 12, és a dir la meitat de la corda, aquesta vibrarà majoritàriament en la seva freqüència fonamental. A mesura que toquem desplaçant cap a un dels extrems, la corda començarà a vibrar amb més amplitud en freqüències superiors i s'escoltarà un so més brillant, a causa de les freqüències més altes. Si donem suport a un dit suaument al mig de la corda i toquem una nota sobre el quart de la corda, s'estarà apagant la primera freqüència i s'escoltarà la segona sobre les altres i la seva freqüència de vibració serà la mateixa de tocar la nota una octava superior.