Fulcrà de Lodeva

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula de personasant Fulcrà
Miraclefulcran.jpg
Miracle de Sant Fulcrà de François Matet (1805)
Nom original Fulcran de Lodève
 Bisbe 

Dades biogràfiques
Naixement Fulcrannus
primera meitat del segle X
Erau? (Llenguadoc-Rosselló, França); segons alguna font, a Merifonts (Erau)
Mort 13 de febrer de 1006
Lodeva (Erau, França)
Sepultura Catedral de Sant Fulcran de Lodeva 
Activitat professional
Ocupació Sacerdot
Orde Benedictins
bisbe
Commemoració a Església Catòlica Romana, anglicanisme
Canonització Antiga
Festivitat 13 de febrer
Fets destacables Bisbe de Lodeva
Iconografia Com a bisbe
Modifica dades a Wikidata

Fulcrà de Lodeva (13 de febrer de 1006), fou un bisbe de Lodeva. És venerat com a sant per diverses confessions cristianes.

Biografia[modifica]

Fulcrà fou bisbe de Lodeva (avui a l'arquebisbat de Montpeller. Segons la biografia que n'escrigué Bernat Gui, bisbe de Lodeva al segle XIV, havia nascut en una família noble i de jove es consagrà a la vida religiosa i fou ordenat prevere. Benedictí, va fundar el monestir de Sant Peire de Joncels i fou abat de Gel·lona.

A la mort en 949 de Teoderic, el bisbe de Lodeva, en fou elegit successor i fou consagrat per l'arquebisbe de Narbona el 4 de febrer del mateix any. Va reformar la disciplina i la moral del clergat i reconstruí moltes esglésies i convents, entre els quals la catedral de Sant Genís i l'església del Sant Salvador i el monestir benedictí annex. També dedicà especial atenció als pobres i malalts de la diòcesi, fundant-hi nous hospitals.

Fulcrà s'oposà al comte de Tolosa, que cometia adulteri perquè la seva esposa Arsinda no li donava fills.

Veneració[modifica]

Fou sebollit a la catedral de Lodeva i venerat com a sant. El seu cos, incorrupte, fou profanat i cremat pels hugonots en 1572: només se'n salvà alguna relíquia. És el segon patró de la diòcesi de Lodeva i és celebrat el 13 de febrer.

Féu fer a Arsinda de Tolosa un pelegrinatge a Conques, arran del qual va tenir dos fills; des de llavors, les dones de la regió invoquen Sant Fuclrà per tenir infants i donen el nom del sant al primer fill nascut.

Bibliografia[modifica]