Fundació Pasqual Maragall

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

La Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l'Alzheimer neix donant resposta al compromís adquirit públicament per Pasqual Maragall, president de la Generalitat de Catalunya (2003-2006) i alcalde de Barcelona (1982-1997), l'octubre de 2007, quan va anunciar que li havien diagnosticat que patia la malaltia.

La Fundació, creada l'abril de 2008 i dirigida pel Dr. Jordi Camí Morell, impulsor i director del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona,[1] promou la recerca científica per a la prevenció i la cura de l'Alzheimer i malalties neurodegeneratives relacionades. El seu objectiu és la creació d'un centre de recerca científica d'excel·lència on s'impulsin projectes d'investigació arriscats i innovadors que contribueixin a superar la fase actual d'estancament en la que es troba la recerca en el conjunt de malalties neurodegeneratives.

El complex barcelonaβeta[modifica | modifica el codi]

En un principi es va plantejar crear un centre de recerca científica, conegut com a barcelonaβeta (Barcelona Research Complex for Better Aging), que havia de ser planificat i dirigit per un consell científic internacional, amb la voluntat de convertir-se en punt de referència mundial en el camp de les neurociències. El centre volia convocar a joves talents d'arreu del món i dotar-los d'un suport sense restriccions, tot apostant per equips interdisciplinaris, projectes arriscats i programes de recerca transfronterers apostant per la filosofia del high-risk/high-reward research.

L'edifici del complex, dissenyat per Ricard Bofill, s'havia d'ubicar a la nova bocana del Port de Barcelona i comptar amb una superfície total de 30.000 m2, ubicant-se just al costat de la seu central de l'empresa Desigual i de l'hotel Vela. El mes d'octubre del 2011 es va publicar que aquest projecte quedava cancel·lat i que es buscaria un nou espai per a la fundació.[2]

Vocació internacional[modifica | modifica el codi]

La creació del centre de recerca que impulsa la Fundació Pasqual Maragall planteja la necessitat d'aliances científiques estratègiques amb altres centres de referència al món. En aquest sentit, s'han establert col·laboracions i contactes amb dos dels centres de referència internacional: el Lou Ruvo Brain Institute de Las Vegas dirigit pel prestigiós professor Zaven Khachaturian, i el Janelia Farm Research Campus del Howard Hughes Medical Institute, a Ashburn, Virginia, també als Estats Units.

Friends of Pasqual Maragall Foundation[modifica | modifica el codi]

Amb la finalitat d'internacionalitzar el projecte de la Fundació des dels seus inicis, el setembre de 2008 es va constituir la Friends of Pasqual Maragall Foundation,[3] corporació americana vinculada amb la Fundació. Aquesta entitat col·laboradora té com a objectiu el desplegar una xarxa científica internacional d'excel·lència i el col·laborar en la recaptació de recursos.

Referències[modifica | modifica el codi]

  1. «www.prbb.org». [Enllaç no actiu]
  2. Balanzà, Albert. «La seu de la Fundació Maragall no es farà al port de Barcelona». Diari Ara [Barcelona], núm., 3/11/2011, p.16. ISSN: 2014-010X.
  3. «www.alzheimerinternacional.org». [Enllaç no actiu]

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]