Fundació Pasqual Maragall

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula d'organitzacióFundació Pasqual Maragall
Dades bàsiques
Tipus entitat organització
Organització i govern
Seu central 

Web Lloc web oficial
Modifica dades a Wikidata

La Fundació Pasqual Maragall per a la Recerca sobre l'Alzheimer neix donant resposta al compromís adquirit públicament per Pasqual Maragall, president de la Generalitat de Catalunya (2003-2006) i alcalde de Barcelona (1982-1997), l'octubre de 2007, quan va anunciar que li havien diagnosticat que patia la malaltia d'Alzheimer.

La Fundació, creada l'abril de 2008 i dirigida pel doctor Jordi Camí Morell promou la recerca científica per a la prevenció i la cura de la malaltia d'Alzheimer i malalties neurodegeneratives relacionades. El seu objectiu és la creació d'un centre de recerca científica d'excel·lència on s'impulsin projectes d'investigació arriscats i innovadors que contribueixin a superar la fase actual d'estancament en la que es troba la recerca en el conjunt de malalties neurodegeneratives.

El complex barcelonaβeta[modifica]

En un principi es va plantejar crear un centre de recerca científica, conegut com a barcelonaβeta (Barcelona Research Complex for Better Aging), que havia de ser planificat i dirigit per un consell científic internacional, amb la voluntat de convertir-se en punt de referència mundial en el camp de les neurociències. El centre volia convocar a joves talents d'arreu del món i dotar-los d'un suport sense restriccions, tot apostant per equips interdisciplinaris, projectes arriscats i programes de recerca transfronterers apostant per la filosofia del high-risk/high-reward research.

L'edifici del complex, dissenyat per Ricard Bofill, s'havia d'ubicar a la nova bocana del Port de Barcelona i comptar amb una superfície total de 30.000 m², ubicant-se just al costat de la seu central de l'empresa Desigual i de l'hotel Vela. El mes d'octubre del 2011 es va publicar que aquest projecte quedava cancel·lat i que es buscaria un nou espai per a la fundació.[1]

Vocació internacional[modifica]

La creació del centre de recerca que impulsa la Fundació Pasqual Maragall planteja la necessitat d'aliances científiques estratègiques amb altres centres de referència al món. En aquest sentit, s'han establert col·laboracions i contactes amb dos dels centres de referència internacional: el Lou Ruvo Brain Institute de Las Vegas dirigit pel prestigiós professor Zaven Khachaturian, i el Janelia Farm Research Campus del Howard Hughes Medical Institute, a Ashburn, Virginia, també als Estats Units.

Referències[modifica]

  1. Balanzà, Albert «La seu de la Fundació Maragall no es farà al port de Barcelona». Diari Ara [Barcelona], 03-11-2011, p.16. ISSN: 2014-010X.

Enllaços externs[modifica]