Fundació Pasqual Maragall

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Infotaula d'organitzacióFundació Pasqual Maragall
Epònim Pasqual Maragall i Mira
Dades bàsiques
Tipus fundació
Indústria investigació mèdica
Forma jurídica fundació privada
Forma jurídica
Creació abril 2008
Organització i govern
Seu 
Executiu en cap Jordi Camí i Morell

Lloc web Lloc web oficial
Facebook: fpmaragall Twitter: fpmaragall Youtube: UCs8UsbI3jF8rLm23V6pRdKg
Modifica les dades a Wikidata

La Fundació Pasqual Maragall és una fundació privada sense ànim de lucre dedicada a la investigació científica de l’Alzheimer. Va néixer l’abril de 2008 a Barcelona arran del compromís públic de Pasqual Maragall, ex-alcalde de Barcelona i ex-President de la Generalitat de Catalunya, que havia estat diagnosticat amb aquesta malaltia neurodegenerativa l’any 2007. La seva seu es troba al Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra, a Barcelona.[1]

De caràcter privat i independent, la Fundació Pasqual Maragall compta amb el suport econòmic d’empreses mecenes i una xarxa de socis i donants que fan viable el seu projecte. Pel que fa als seus òrgans directius, el Dr. Jordi Camí és el director de la Fundació, Diana Garrigosa n’és la presidenta i Pasqual Maragall n’és el president d’honor.[2]

Objectius[modifica]

La Fundació té per objecte promoure la recerca científica en l’àmbit de l’Alzheimer, de les malalties neurodegeneratives relacionades i de les neurociències en general. Un altre dels seus objectius és prestar serveis de suport tècnic i d’assessoria, així com transferir els seus coneixements en els àmbits que li són específics. Difondre els resultats de les seves activitats científiques i implicar a la societat en relació amb els coneixements obtinguts és una altra de les línies d’actuació incloses a la missió fundacional.[3][4]

Barcelonaβeta Brain Research Center[modifica]

El Barcelonaβeta Brain Research Center (BBRC) és un centre d’investigació dedicat a la prevenció de la malaltia d’Alzheimer i a l’estudi de les funcions cognitives afectades en l’envelliment sa i patològic.[5][6] Va ser creat l’any 2012 per la Fundació Pasqual Maragall amb el suport de la Universitat Pompeu Fabra, i actualment (2019) està dirigit pel Dr. Arcadi Navarro.

L’activitat principal del centre es porta a terme al Programa de Prevenció de l’Alzheimer, liderat pel Dr. José Luis Molinuevo. El programa se centra en la fase pre-clínica de la malaltia, que es caracteritza per una sèrie de canvis al cervell que poden iniciar-se fins a 20 anys abans de l’inici dels símptomes, i en la fase prodròmica, que es produeix quan apareixen els primers símptomes de deteriorament cognitiu, però la persona afectada continua essent independent en el seu dia a dia. El programa s’estructura en dos grups de recerca que col·laboren estretament des d’una perspectiva clínica, cognitiva, genètica i de marcadors biològics i de neuroimatge.

 • Estudi Alfa: Per identificar els esdeveniments fisiopatològics precoços de la malaltia d’Alzheimer i desenvolupar programes de prevenció primària i secundària, el BBRC va posar en marxa l’Estudi Alfa, juntament amb la Fundació Pasqual Maragall i gràcies a l’impuls de “la Caixa”. L’Estudi Alfa és una plataforma d’investigació formada per més de 2.700 participants sense alteracions cognitives, dedicada a la detecció precoç i la prevenció de l’Alzheimer. Els participants tenen entre 45 i 74 anys, i majoritàriament són descendents de persones amb Alzheimer, de manera que la cohort està enriquida pel que fa a factors genètics relacionats amb la malaltia.[7]
 • Projectes de recerca: El BBRC té en curs diversos estudis i col·laboracions internacionals, majoritàriament dedicats a la detecció precoç i prevenció de l’Alzheimer. L’Estudi Alfa + , la Unitat de Recerca Clínica en Prevenció de la Demència, l’Alfa Genetics, el European Prevention of Alzheimer’s Dementia (EPAD), l’Amyloid Imaging to Prevent Alzheimer’s Disease (AMYPAD) i TRIBEKA, són alguns dels projectes de recerca que porta a terme.
 • Assaigs clínics: El BBRC treballa amb la indústria farmacèutica i amb projectes publicoprivats en la investigació clínica de l’Alzheimer amb la finalitat de provar medicaments que aconsegueixin evitar o retardar l’inici de la malaltia. A les seves instal·lacions es fan, o s’han portat a terme, assaigs clínics de prevenció de l’Alzheimer amb companyies com Novartis, Araclon Biotech i Janssen.
 • Instal·lacions i serveis: El BBRC comparteix la seu amb la Fundació Pasqual Maragall, al carrer Wellington 30 de Barcelona, dintre del Campus Ciutadella de la Universitat Pompeu Fabra. Inaugurades el 2016, les seves instal·lacions disposen d’una màquina de ressonància magnètica 3T d’última generació dedicada exclusivament a la investigació, i dels espais, el personal i els equips necessaris per dur a terme assajos clínics i projectes d’investigació en humans.

La Plataforma de Neuroimatge del BBRC ofereix a la comunitat científica un servei integral personalitzat per executar projectes d’investigació que tinguin en compte l’adquisició, gestió i processament d’imatges cerebrals per ressonància magnètica.

Referències[modifica]

 1. Periódico, El. «Fundació Pasqual Maragall: 10 años luchando contra el alzhéimer» (en es), 18-04-2018. [Consulta: 21 juliol 2019].
 2. «FUNDACIÓ PRIVADA PASQUAL MARAGALL PER A LA RECERCA SOBRE L'ALZHEIMER | Coordinadora Catalana de Fundacions». [Consulta: 21 juliol 2019].
 3. «La Fundación Pasqual Maragall impulsa el primer estudio mundial para la detección del riesgo de demencia». La Vanguardia, 16-05-2018. [Consulta: 21 juliol 2019].
 4. 20Minutos. «La Fundación Pasqual Maragall busca 300 voluntarios para un estudio sobre el alzhéimer» (en es), 25-02-2014. [Consulta: 21 juliol 2019].
 5. País, Ediciones El «Maragall contra el alzhéimer» (en es). El País [Madrid], 20-06-2008. ISSN: 1134-6582.
 6. TV3. «La Fundació Pasqual Maragall inaugura centre propi per a la recerca contra l'Alzheimer» (en ca). [Consulta: 11 setembre 2019].
 7. Guerrero, David Fernández «La Fundación Maragall tiene ya 2.000 voluntarios para estudiar el alzheimer» (en es). El País [Madrid], 23-07-2013. ISSN: 1134-6582.

Enllaços externs[modifica]