Futon

De Viquipèdia
Futon japonès.
Futon occidental.

Un futon (布 団) és la paraula japonesa referent a l'estil de llit tradicional japonès consistent en un matalàs i una funda unides i prou plegables com per poder ser emmagatzemat durant el dia i permetre altres usos a l'habitació, a més de com dormitori. Els futons japonesos són baixos, d'uns 5 cm d'alçada i tenen una funda exterior amb farcits com cotó o material sintètic. Sovint es venen en conjunts que inclouen el matalàs de futon (shikibuton), un edredó (kakebuton) i coixí (makura). Els coixins s'omplen amb mongetes, blat negre o abaloris de plàstic.

Els futons estan dissenyats per a situar-se sobre sòls de tatami i generalment, es pleguen i es guarden en un armari durant el dia permetent que el tatami s'airegi i així poder utilitzar l'habitació per a altres usos. Els futons haurien de ser ventilats al sol regularment, especialment si no s'han retirat durant el dia.[1][2]

Futon occidental[modifica]

Els futons occidentals presenten diferències respecte als japonesos. Acostumen a estar fabricats amb una barreja de cotó i altres materials com llana, làtex o fibra de bambú. Acostumen a ser més gruixuts imitant els matalassos tradicionals i tenen un grau de fermesa inferior al futon tradicional japonés. Sovint es col·loquen sobre llits a l'estil japonès que tenen una base de tatamis, d'aquesta manera el futon se situa a una altura més adecuada per l'estil de dormitoris occidentals però segueix estant sobre els tatamis. Podem trobar futons de diferents tipus [3] segons la combinació de materials que s'utilitzin en la seva fabricació. Cadascun d'ells oferint característiques diferents:

 • Futon de cotó i nucli de llana: més compacte que els futons tradicionals de cotó. Nivell de fermesa: tova/mitja
 • Futon de cotó i nucli de làtex: menys rígid que el futon tradicional de cotó i amb un mantenimient més sencill. Nivell de fermesa: tova/mitja o mitja.
 • Futon de llana verge: més tou que el futon tradicional de cotó. Gran capacitat d'absorció de la humitat (sudoració) que permet dormir sec. Nivell de fermesa: media/firme.
 • Futon de llana i nucli de làtex: es menys rígid que el futon de llana, i manté les seves avantatges. Nivell de fermesa: tova/mitja.
 • Futon de bambú i nucli de làtex: absorbeix molt més la humitat que el futon tradicional de cotó. Més gruixut que la resta, pot arribar als 20 cm. Nivell de fermesa: tova/mitja.

Manteniment [4][modifica]

 1. Es recomana donar-li la volta un cop al mes per ventilar-lo i que la humitat no s'acumuli a la part inferior. És ideal fer això al mateix temps que es ventila l'habitació. A l'acabar, posar el futon a la posició inversa de com estava. Si el futon està fabricat majoritàriament amb làtex, girar-lo cada 3 o 4 mesos.
 2. Si el futon ha agafat molta humitat, haurem d'assecar-lo al sol o a prop d'una font de calor. Es recomana també donar-li cops per a que el cotó es recol·loqui i les diferents capes agafin aire de forma natural.
 3. Es recomana dormir amb el futon col·locat sobre tatamis per tal que la ventilació sigui la correcta. Un cop a l'any es adient aixecar els tatamis i girar-los.

Referències[modifica]

 1. Kodansha Encyclopedia of Japan, entry for "bedding".
 2. Webster’s New World College Dictionary (Macmillan, 1997: ISBN 0-02-861674-X).
 3. Tipus de futons segons els materials
 4. Manteniment adequat dels futons

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Futon