Gai Asini Pol·lió (cònsol)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGai Asini Pol·lió

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(la) Gaius Asinius Pollio Modifica el valor a Wikidata
Biografia
NaixementDesprés de 11 aC Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Causa de mortPena de mort Modifica el valor a Wikidata
Cònsol romà
23 dC –
← Dècim Hateri AgripaServi Corneli Ceteg →
Senador romà
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópolític, militar Modifica el valor a Wikidata
PeríodeAlt Imperi Romà Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesGai Asini Gal Saloní Modifica el valor a Wikidata  i Vipsània Agripina Modifica el valor a Wikidata
GermansDrus el Jove, Claudia/Claudius (en) Tradueix, Marc Asini Agripa, Asini Gal, Gnaeus Asinius, Asinius Saloninus, Asinius Lupus, Asinia i Servi Asini Cèler Modifica el valor a Wikidata

Gai Asini Pol·lió (en llatí Caius Asinius Pollio) va ser un magistrat romà, net de Gai Asini Pol·lió (Caius Asinius Pollio) i fill de Gai Asini Gal Saloní i de Vipsània (la filla de Marc Vipsani Agripa). Era membre de la gens Asínia, una família romana d'origen plebeu.

Va ser cònsol l'any 23 junt amb Gai Antisti Vet i després (segons una moneda) procònsol a l'Àsia. L'anvers de la moneda representa a Drus, el fill de l'emperador Tiberi i Germànic asseguts en una cadira, amb la llegenda ΔΡΟΥΣΟΣ ΚΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΚΑΙΣΑΡΕΣ ΝΕΟΙ ΘΕΟΙ ΦΙΛΑΔΕΛΦΟΙ. Al revers hi ha una corona de roure, amb la llegenda ΓΑΙΩ ΑΣΙΝΙΩ ΠΟΛΛΙΩΝΙ ΑΝΩΥΠΑΤΩ, i dins de la corona ΚΟΙΝΟΥ ΑΣΙΑΣ. Drus i Germànic són anomenats Filadelfis perquè eren germans per adopció. I Asini Pol·lió era germanastre de Drus, fills de la mateixa mare, Vipsània.

L'any 45 Asini Pol·lió va ser exiliat acusat de conspiració, i més tard assassinat per ordre de l'emperadriu Valèria Messalina.[1]

Referències[modifica]

  1. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Volum III. Londres: John Murray, 1876, p. 439. 
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gai Asini Pol·lió