Gai Sulpici Gal (cònsol 166 aC)

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula de personaGai Sulpici Gal
 Senador romà 


 Cònsol de la República Romana 


 Pretor 

Dades biogràfiques
Naixement segle III aC (Julià)
Mort p. segle III aC
Activitat professional
Ocupació Polític, diplomàtic i militar
Època República Romana
Modifica dades a Wikidata

Gai Sulpici Gal (Caius Sulpicius C. F. C. N. Gallus) fou un magistrat romà. Ciceró l'elogia molt als seus escrits i diu que era el romà que sabia més grec de tots, que era un orador destacat, una persona elegant i una ment refinada amb grans coneixements d'astronomia. Quint Sulpici Gal (Quintus Sulpicius Gallus), el seu fill, va morir molt jove i el pare va portar aquesta mort amb una gran dignitat.

Quan els ambaixadors d'alguns pobles o ciutats d'Hispània van anar a Roma a queixar-se de les extorsions dels governadors, el senat els va permetre designar quatre patrons entre romans d'alt rang. Gal fou un d'aquestos patrons.

Fou també elegit pretor, càrrec que va exercir el 169 aC i se li va donar la ciutat de Roma com a territori jurisdiccional equivalent a una província. Durant el gran reclutament que es va fer per la guerra contra el Regne de Macedònia, va protegir als més desafavorits contra la severitat dels cònsols.

El 168 aC va servir com a tribú militar a l'exèrcit del seu amic Luci Emili Paul·le. Un dia va reunir a la tropa i els va anunciar que cert dia a certa hora es produiria un eclipsi de lluna i que no s'havien d'alarmar i mirar-ho no com un prodigi, sinó com una cosa natural. Efectivament l'eclipsi es va complir i els soldats li van dedicar honors divins. A la tardor de l'any següent (167 aC) va assolir el comandament del campament romà quan Paul·le va sortir d'inspecció per Grècia i després va tornar a Roma.

Gal també va tornar a Roma poc després a temps pels comicis de finals d'any, on fou elegit cònsol pel 166 aC. En el seu consolat va fer la guerra amb èxit als lígurs que foren sotmesos i en tornar a Roma va rebre els honors del triomf.