Galga

De Viquipèdia
Salta a la navegació Salta a la cerca
Galgues de gruix.
Galga per verificar eixos.
Galga de forats.

Una galga o calibre fix és un element que es fa servir en la mecanització de peces per a la verificació de les cotes amb tolerància de fabricació estreta quan es tracta de la verificació de peces en sèrie. La galga també és una unitat de mesura utilitzada per indicar el gruix de materials molt prims o extremadament fins. La galga és del gruix de l'objecte en micròmetres multiplicat per 4. Així per exemple, direm que una làmina de polietilè que té un gruix de 25 micres (0,025 mm.) és Galga 100. Una micra és la mil·lèsima part d'un mil·límetre, és a dir 0,001 mm. Les galgues estan formades per un mànec de subjecció i dos elements de mesura, on una mesura correspon al valor màxim de la cota a mesurar, i s'anomena NO PASSA, i l'altra mesura correspon al valor mínim de la cota a mesurar i s'anomena PASSA. Les galgues són d'acer temperat i rectificat amb una gran precisió d'execució.

Galgues Etalon.

Tipus de galgues[modifica]

Segons siguin les característiques de la cota a mesurar existeixen diferents tipus de galgues:

  • Per verificar diàmetres de forats s'utilitzen tampons PASSA i NO PASSA.
  • Per mesurar radis es fa servir una galga per a radis o de filet. En aquest tipus de galga l'usuari posa a contra llum la peça al costat de la galga, per veure si el radi coincideix. Si s'escapa la llum en algun lloc llavors es procedirà a corregir-se.
  • Per verificar diàmetres d'eixos o cotes externes s'utilitzen galgues de ferradura PASSA - NO PASSA.
  • Per a rosques s'utilitzen eixos roscats PASSA - NO PASSA.
  • Per verificar forats cònics s'utilitzen tampons cònics amb la indicació de profunditat màxima.
  • Per verificar eixos cònics s'utilitzen acoblaments cònics amb la indicació de profunditat màxima.

Quan es tracta de verificar partides grans de peces de precisió s'ha d'operar en llocs on la temperatura estigui regulada a 20 °C perquè no alteri la mesura per la possible dilatació de la peça a mesurar com a conseqüència d'altres temperatures. Per ajustar calibres i micròmetres així com galgues graduables, s'utilitzen les cales de blocs etalon.

Bibliografia[modifica]

  • Millán Gómez, Simón. Procedimientos de Mecanizado. Madrid: Editorial Paraninfo, 2006. ISBN 84-9732-428-5. 

Enllaços externs[modifica]