Gegants de les Preses

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula gegantGegants de les Preses
Any1996
PoblacióLes Preses
Elionardis
ConstructorPere Sala i Miquel Duran
Alçada3'85 m
Pes66 kg
Ricarda
Documentat1996
ConstructorPere Sala i Miquel Duran
Alçada3,63 m
Pes63 kg

Els Gegants de Les Preses –promocionats pel Centre Cultural i realitzats amb la participació econòmica i material dels veïns presencs i de diverses entitats del poble– foren creats per l'escultor Pere Sala, mentre que la direcció artística la realitzà Miquel Duran des del Centre Cultural.

Es van estrenar el dia 13 d'octubre de 1996 i van ser apadrinats pels Gegants de Vilobí d'Onyar i els de Les Planes d'Hostoles. El Gegant (Elionardis) fa 3'85 metres d'alçada i pesa 66 kg, mentre que la Geganta (Ricarda) en fa 3'63 i pesa 63 kg. Segons l'estudiós de la història local Mn. Joan Pagès i Pons, els noms d'Elionardis i Ricarda corresponen als noms de dos personatges històrics de l'època medieval, que estan lligats amb la història local i amb la noblesa del segle x.[1]

La música del Ball de Gegants i la versió per a grallers i percussió fou composta per Joan Pont, mentre que la instrumentació per a cobla anà a cura d'Àlex Blanco. La coreografia del ball és de Frederic Gaude. La cançó del seu ball té lletra, escrita per la poetessa Montserrat Vayreda.

Els Gegants de Les Preses només ballen dos cops l'any: per la Festa del Roser, el quart diumenge de maig, i per la Festa Major –amb el tradicional Ball de Cintes– el segon cap de setmana d'octubre.

Acompanyen els Gegants una comparsa de grallers del Centre Cultural de Les Preses.[2]

Referències[modifica]

  1. «La faràndula». Ajuntament de Les Preses. [Consulta: 15 maig 2019].
  2. Faràndula de la Garrotxa. Olot: Edicions Municipals, 1998, p. 151. ISBN 84-7216-063-7 [Consulta: 13 maig 2019].