Planària terrestre

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Geoplanidae)
Infotaula d'ésser viuPlanària terrestre
Geoplanidae Modifica el valor a Wikidata

Platydemus manokwari
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumPlatyhelminthes
OrdreTricladida
FamíliaGeoplanidae Modifica el valor a Wikidata
Stimpson, 1857
Subfamílies[1]

Les planàries terrestres (Geoplanidae) constitueixen una família de triclàdides estranys i delicats que pertanyen als ecosistemes del sòl.[2] Aquest grup conté unes 810 espècies conegudes escampades arreu del món.

Tenen una mida que oscil·la entre 1 centímetre i 1 metre, com és el cas de Bipalium nobile, i són bons depredadors d'altres invertebrats com els cucs de terra, cargols, llimacs, insectes i quelicerats, que ataquen i capturen utilitzant la força física i les propietats adhesives i digestives del seu mucus.[3] Els manca mecanismes de retenció d'aigua i és per això que són molt sensibles a les variacions d'humitat de l'entorn. Algunes espècies s'han proposat com a indicadors de l'estat de conservació dels seus hàbitats, ja que tenen uns requeriments ecològics força estrictes.[4][5] Avui en dia la fauna d'aquests fràgils animals s'està usant per a establir prioritats de conservació en la selva tropical Atlàntica al sud i sud-est del Brasil.

Per a l'estudi taxonòmic de les planàries terrestres és necessari examinar amb microscopi seccions seriades de l'aparell copulador. Per a aquesta finalitat calen espècimens sexualment madurs. L'aparença externa de les planàries és important també per a la seva identificació, especialment la forma del cap, la forma del cos, la coloració general, els patrons de pigmentació, les bandes i tires de color en la superfície dorsal i ventral.[6]

Filogènia[modifica]

Arbre filogenètic dels triclàdides segons Sluys i col·laboradors (2009):[1]

Tricladida

Maricola




Cavernicola


Continenticola
Planarioidea

Planariidae




Kenkiidae



Dendrocoelidae




Geoplanoidea

Dugesiidae



Geoplanidae






Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Planària terrestre
  1. 1,0 1,1 Sluys, R.; Kawakatsu, M.; Riutort, M.; Baguñà, J. «A new higher classification of planarian flatworms (Platyhelminthes, Tricladida)» (en anglès). Journal of Natural History, 43, 29-30, 2009, pàg. 1763-1777. DOI: 10.1080/00222930902741669.
  2. Winsor, L.; Johns, P.M. & Yeates, G.W. 1998. Introduction, and ecological and systematic background, to the Terricola (Tricladida). Pedobiologia 42: 389-404.
  3. Ogren, R.E. 1995. Predation behaviour of land planarians. Hydrobiologia 305: 105-111.
  4. Sluys, R. 1999. Global diversity of land planarians (Platyhelminthes, Tricladida, Terricola): a new indicator-taxon in biodiversity and conservation studies. Biodiversity and Conservation. 8: 1663-1681.
  5. Carbayo, F.; Leal-Zanchet, A.M & Vieira, E.M. 2002. Terrestrial flatworm (Platyhelminthes: Tricladida: Terricola) diversity vs. man-induced disturbance in a subtropical rainforest from Southern Brazil. Biodiversity and Conservation 11: 1091-1104
  6. Kawakatsu, Masaharu & Jayashankar, Munirtahinam, 2013. A list of known bipaliid land planarian species from India, with a record of the three Diversibipalium spp. Kawakatsu's Web Library on Planarians.