Vés al contingut

Glandirana rugosa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGlandirana rugosa Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN58706 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneHolozoa
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseAmphibia
OrdreAnura
FamíliaRanidae
GènereGlandirana
EspècieGlandirana rugosa Modifica el valor a Wikidata
(Temminck i Schlegel, 1838)
Nomenclatura
ProtònimRana rugosa Modifica el valor a Wikidata

La granota rugosa japonesa, que té com nom científic Glandirana rugosa (Temminck & Schlegel, 1838) és una espècie endèmica del Japó que pertany a la família Ranidae.

Distribució geogràfica[modifica]

L'espècie es distribueix pel Japó (nord, centre i sud de l'illa de Honshu, així com a les illes Shikoku, Kyushu, Sado, Oki, Goto, Yakushima, Tsushima i Tanegashima), pel nord i sud-oest de Corea i pel nord-est de la Xina (províncies de Liaoning, Jilin i Heilongjiang). També va ser introduïda a Hawaii al final del segle xix.[1]

Descripció[modifica]

La coloració dorsal de Glandirana rugosa és predominantment d'un marró fangós amb moltes crestes curtes que sobresurten del seu dors. La coloració ventral és d'un groc pàl·lid o groc grisenc. La grandària dels mascles varia dels 30 als 47 mm i la de les femelles dels 45 fins als 60 mm. La maduresa sexual s'assoleix entre 1 i 2 anys després de la metamorfosi en els mascles i 2 o 3 anys després en el cas de les femelles, amb variacions de com a màxim un any després de la metamorfosi. Els mascles poden viure fins a quatre anys i les femelles cinc anys després de la metamorfosi.[2]

Els capgrossos nounats mesuren uns 8 mm de longitud total i aconseguiran els 38-80 mm abans de la metamorfosi.[3]

S'alimenta principalment d'una àmplia varietat d'insectes, però també se sap que consumeix aràcnids, crustacis, quilòpodes, diplòpodes, mol·luscs, oligoquets i, ocasionalment, petites granotes.[4]

Hàbitat[modifica]

Al Japó, Glandirana rugosa es distribueix principalment en àrees de terres baixes amb una àmplia preferència d'hàbitats. Es pot trobar en arrossars, aqüeductes, reservoris d'aigua, estanys (naturals i artificials) i al llarg de petits rierols de flux ràpid.

A Hawaii, es troben tant en hàbitats lèntics com lótics. Es troben majoritàriament a elevacions baixes, principalment en estanys i en elevacions mitjanes, en rierols clars. Sobretot prefereixen els rierols d'aigües tranquil·les o els estanys pròxims.

La hibernació té lloc sota l'aigua en les granotes adultes, mentre que els capgrossos hibernen en el fang del fons dels cossos d'aigua.[5]

Invasió d'hàbitat[modifica]

A la província del nord d'Hokkaido (Japó), l'espècie es va introduir accidentalment a través de la producció aqüícola de carpes l'any 1985. S'ha informat que és anterior als insectes terrestres de Hokkaido, on podria representar una amenaça per a les xarxes tròfiques i competir amb espècies de granotes autòctones.

Fora del Japó, s'ha establert a Hawaii, on es va introduir a la dècada de 1890 com a control de plagues per als insectes introduïts, i podria tenir un impacte en el caragol de Newcomb (Erinna newcombi), amenaçat i endèmic, a l'illa de Kauai.[6]

Determinació del sexe[modifica]

La determinació del sexe de les granotes és complicada. En algunes espècies, els mascles tenen dos cromosomes sexuals diferents (un sistema de cromosomes sexuals XX-XY, com els mamífers), mentre que les femelles d'altres espècies tenen dos cromosomes sexuals diferents (un sistema de cromosomes sexuals ZZ-ZW, com els ocells). El fet que una espècie tingui un sistema XX-XY o ZZ-ZW ha canviat desenes de vegades al llarg de l'evolució de les granotes.

La granota rugosa japonesa (Glandirana rugosa) és un testimoni evolutiu de la notable complexitat de la determinació del sexe de les granotes. Algunes poblacions tenen un sistema de cromosomes sexuals XX-XY, i d'altres tenen un sistema ZZ-ZW. Al centre del Japó hi ha poblacions adjacents de granotes rugoses amb diferents sistemes de cromosomes sexuals. Recentment, es va descobrir una zona híbrida on es troben aquestes dues poblacions. Van trobar un sistema ZZ-ZW però també un sistema de cromosomes sexuals híbrids (Neo-ZW). Pel que fa a aquesta població híbrida, el cromosoma Z deriva, per una banda, del cromosoma Z de la població antiga ZZ-ZW i, per l'altra banda, del cromosoma Y de la població XX-XY. En canvi, el cromosoma W de la població híbrida deriva sorprenentment del cromosoma X de la població XX-XY.[7]

Comentaris[modifica]

Glandirana rugosa, de vegades ha estat considerada com a una sola espècie juntament amb Glandirana emeljanovi, la qual es troba en l'est asiàtic continental. Les dues espècies es distingeixen d'altres per la seva pell aspra i desigual.

Referències[modifica]

  1. «AmphibiaWeb - Glandirana rugosa». [Consulta: 21 novembre 2021].
  2. Khonsue, Wichase; Matsui, Masafumi; Hirai, Toshiaki; Misawa, Yasuchika «Age Determination of Wrinkled Frog, Rana rugosa with Special Reference to High Variation in Postmetamorphic Body Size (Amphibia: Ranidae)». Zoological Science, 18, 4, 2001-05, pàg. 605–612. DOI: 10.2108/zsj.18.605. ISSN: 0289-0003.
  3. Takase, Minoru «Differences in genetic backgrounds affecting gonadal differentiation between two local populations of the Japanese wrinkled frog (Rana rugosa)». Anatomy and Embryology, 198, 2, 28-07-1998, pàg. 141–148. DOI: 10.1007/s004290050172. ISSN: 0340-2061.
  4. «Myrmecophagy in a ranid frog Rana rugosa: specialization or weak avoidance to ant eating?» (en anglès), 2000. Arxivat de l'original el 2021-11-21. [Consulta: 21 novembre 2021].
  5. Jameson, David L.; Okada, Yaichiro «Fauna Japonica/Anura (Amphibia)». Copeia, 1968, 2, 05-06-1968, pàg. 425. DOI: 10.2307/1441783. ISSN: 0045-8511.
  6. «Invasive Species Compendium_Rugosa rugosa (wrinkled frog)» (en anglès). [Consulta: 21 novembre 2021].
  7. Ogata, Mitsuaki; Lambert, Max; Ezaz, Tariq; Miura, Ikuo «Reconstruction of female heterogamety from admixture of XX-XY and ZZ-ZW sex-chromosome systems within a frog species» (en anglès). Molecular Ecology, 27, 20, 2018, pàg. 4078–4089. DOI: 10.1111/mec.14831. ISSN: 1365-294X.