Grégoire Massengo

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGrégoire Massengo
Biografia
Naixement1910 Modifica el valor a Wikidata
Mort2 abril 1978 Modifica el valor a Wikidata (67/68 anys)
Brazzaville (República del Congo) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióescultor Modifica el valor a Wikidata
Família
ParentsBenoit Konongo (cosí) Modifica el valor a Wikidata

Grégoire Massengo (1910 - Brazzaville, 2 d'abril de 1978)és un escultor africà que va tenir una influència considerable des dels anys 50 fins a la seva mort el 1978.[1] Juntament amb el seu cosí Benoit Konongo, és el representant més conegut de l'escola Muta Mayola,[2] moviment artístic que neix cap al 1930 a la als afores de Brazzaville.

Biografia[modifica]

Nascut cap a l'any 1910 a Taba, al districte de Kinkala, Grégoire Massengo va ser introduït a la talla en fusta pel seu oncle matern Muta Mayola, un escultor tradicional de Téké que es va fer famós treballant per encàrrec tant per als caps del poble com per als colons.

Va començar a exposar a Brazzaville el 1940 amb el seu cosí jove Benoit Konongo. Konongo va ser descobert per l'arquitecte Roger Errel, que el va fer unir-se a les Arts Aplicades de Brazzaville. Quan el seu oncle Muta Mayola va abandonar el poble de Kingoma l'any 1945 per decorar la casa de l'assegurador Charles Lejeune a la Corniche de N'Galiema a Léopoldville, a l'altra banda del riu Congo, Massengo es va fer càrrec del seu taller.[3] A partir d'aleshores, Massengo va treballar contínuament fins al final dels seus dies, envoltat de nombrosos estudiants i ajudants. Va contribuir molt a modernitzar l'escultura tradicional i enriquir-la amb noves temàtiques. Les seves obres més famoses són busts imponents tallats en fusta de wengué, una fusta preciosa les ratlles i els matisos de la qual va utilitzar meravellosament. També li devem un cert nombre de caps gegants que poden superar el metre vint, així com una gran varietat de temes i monuments. Tant artista com artesà, també va produir un gran nombre de cendrers antropomòrfics, pipes tradicionals, tasses, plats, cadires palabres i mobles. A partir dels anys 60 va transformar el seu taller en escola i va formar un nombre considerable d'alumnes en la xilografia.[4]

El bust de la reina Ngalifourou[modifica]

La seva escultura més famosa al Congo és sens dubte el bust de la reina Ngalifourou, que va ser erigit durant el seu funeral i encara està en poder de la família reial Téké.[5]

Galeria d'imatges[modifica]

Referències[modifica]

  1. Histoire générale du Congo des origines à nos jours: Le Congo et son Avenir (en francès). París: L'Harmattan, p. 93/99. ISBN 9782296543676. 
  2. «Les arts du Congo». Ambassade la République du Congo.
  3. «Les arts au creuset de la pensée congolaise contemporaine». Cahiers d'études africaines, 2010, p. 1215-1240.
  4. «Masterpieces of the People's Republic of the Congo». The African-American Institute, 25 setembre 1980-24 gener 1981.
  5. «Le sculpteur Massengo et son buste de la reine N’Galiourou». Liaison n°60, 1957, pp 37-38.