Grafòmetre

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Grafòmetre amb brúixola

El grafòmetre és un instrument que s'emprava per al mesurament d'angles en operacions topogràfiques.

Està format per un semicercle o limbe de coure dividit exactament en 180 parts iguals ( graus ), i dos regles graduats de coure, l'un mòbil i l'altre fix. El regle fix forma el diàmetre del semicercle, el regle mòbil s'anomena alidada i gira respecte al punt mitjà del regle fix que ha de ser a la vegada el centre del semicercle i que serveix per indicar els graus d'obertura de l'angle que es vol mesurar. A cadascun dels extrems dels regles hi ha una petita placa anomenada Pinula , a través de les quals es mira cap a l'objecte emprat per mesurar l'angle (és a dir per fer la marcació): De vegades en lloc de les Pinules porta una ullera per veure amb més detall els objectes a grans distàncies.

La base del grafòmetre és d'una sola peça amb tres peus.

Ús[modifica | modifica el codi]

A les extremitats del regle mòbil i sobre una planxa que s'aplica exactament sobre el limbe, hi ha marcats uns punts que es corresponen amb les escletxes de les Pinules . També hi ha marcades unes divisions que, segons la manera amb què es corresponen amb les del semicercle permeten afinar a una subdivisió del grau en minuts i de vegades segons (de cinc en cinc, de deu en deu, etc..). Aquesta divisions conformen el Nonius o Vernier .

En mesurar un angle és preferible girar el semicercle de manera que s'oposi a l'angle que es vol mesurar: l'operació és molt fàcil i s'obté d'aquesta manera l'angle oposat.

Abans de mesurar l'angle convé posar ben a plom (vertical) el peu fins a aconseguir així tenir el limbe ben horitzontal. Quan s'usa el trípode convé tenir una plomada i fer correspondre amb la vertical la part superior del trípode on hi ha la nou del grafòmetre amb el punt que marca l'angle que es vol mesurar.

Vegeu també[modifica | modifica el codi]

Referències[modifica | modifica el codi]

  • Aquest article conté material de la Guia pràctica per al traçat de les vies de ferrocarril , d'A Vindrinet, de 1857 que es troba en el domini públic.