Graptopetalum marginatum

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuGraptopetalum marginatum Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreSaxifragales
FamíliaCrassulaceae
TribuSedeae
GènereGraptopetalum
EspècieGraptopetalum marginatum Modifica el valor a Wikidata
Kimnach i Moran, 2002

Graptopetalum marginatum és una espècie de planta suculenta del gènere Graptopetalum, de la família de les Crassulaceae.

Espècie descoberta recentment (2002) a l'estat mexicà de Nayarit, on és l'única del gènere que es coneix.[1]

Descripció[modifica]

És una planta suculenta perenne. Forma una roseta semiglobosa, normalment solitària, de 10 a 14 cm de diàmetre, amb una tija curta de fins a 3 cm de llarg i 1 a 2 cm de diàmetre.

Les fulles, de 12 a 25, de joves són ascendents i després horitzontals a doblegades cap enrere, obovades espatulades, les fulles més grans fins a 6,5 cm de llarg, 3 cm d'ample, i 4 mm de gruix, amb un mucro acuminat blanc de 1,5 a 2 mm de llarg. Són de color verd grisenc o vermelloses si estan exposades a forta llum, amb una tènue capa cerosa, epidermis amb cèl·lules que sobresurten però suau al tacte, els marges esmolats, una mica membranosos, clarament blanquinosos.

Les inflorescències, d'1 a 4, de 20 a 30 cm de llarg, ascendents o horitzontals, amb una tija de fins a 9 cm, i de 10 a 14 branques en zigazaga, amb 5 o 6 flors cadascuna.

Les flors amb olor a humitat, pètals deltoides-acuminats, aguts, de 10 mm de llarg i 3 mm d'ample, de color crema verdós amb taques i bandes vermelles marronoses paral·leles.

Distribució[modifica]

Planta endèmica de l'estat de Nayarit, Mèxic. Creix en penya-segats rocosos escarpats al bosc (sub) caducifoli a 670 m d'altitud.

G. marginatum és el primer registre del gènere de Nayarit. Sembla que sense parents propers, però és similar a G. bartramii.

Taxonomia[modifica]

Graptopetalum marginatum va ser descrita per Kimnach & Moran i publicada a Cactus and Succulent Journal 74: 196. 2002.[2]

Etimologia[modifica]

Graptopetalum: nom genèric que deriva de les paraules gregues: γραπτός (graptos) per a "escrits", pintats i πέταλον (petalon) per a "pètals" on es refereix als pètals generalment tacats.

marginatum epítet llatí que significa 'vorejat'.

Referències[modifica]

  1. «Graptopetalum Marginatum Kimnach & Moran, 2002». International Crassulaceae Network.
  2. «Graptopetalum marginatum Kimnach & Moran». Tropicos.org. Missouri Botanical Garden.