Grigol de Kakhètia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaGrigol de Kakhètia
Biografia
Mort827 Modifica el valor a Wikidata
Kakhètia
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópríncep Modifica el valor a Wikidata

Grigol de Kakhètia (en georgià: გრიგოლი) fou un príncep de Kakhètia de 787 a 827.

Biografia[modifica]

Grigol o Gregori era un simple eristavi de Kakhètia. Va aprofitar a profit la debilitació de la influència que exercien els cosròides sobre Ibèria en el temps del príncep Juansxer de Kakhètia que havia de fer front a les invasions dels khàzars i a la consolidació del poder de Lleó II d'Abkhàzia, país que ara era independent, per usurpar l'autoritat sobre la Kakhètia i Gardahan l'any 787.[1]

No obstant no es va atrevir a agafar el títol de príncep o rei i es va proclamar « Korikoz » o « Corbisbe ».[2]

Després de la mort de Juansxer, va haver de fer front al príncep bagràtida Aixot I d'Ibèria. Malgrat la seva aliança amb l'emir musulmà de Tiflis, Grigol fou vençut i no va poder conservar més que el territori del congost del riu Ksan en l'actual Xida Kartli.[3]

Grigol va morir el 827 després d'un regnat que la Crònica georgiana límita a 37 anys, i els gardabanians van elegir per reemplaçar-lo a Vatxe de Kakhètia o Vatxe Kvabulidze.

Notes i referència[modifica]

  1. Marie-Félicité Brosset, Histoire de la Géorgie, p. 259, note 2.
  2. Del grec Χωρεπίσκοπος (khôrepiskopos).
  3. Marie-Félicité Brosset, op. cit., p. 261.

Bibliografia[modifica]

  • Toumanoff, Cyrille. Les dynasties de la Caucasie chrétienne de l'Antiquité jusqu'au XIXe siècle: Tables généalogiques et chronologiques, 1990, p. 546. 
  • Marie-Félicité Brosset, Histoire de la Géorgie, tome II : « Histoire du Héreth du Coukheth et du Cakheth », p. 139-40.