Grup Sardanista Balàfia - Lleida

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search
Infotaula d'organitzacióGrup Sardanista Balàfia - Lleida
Dades bàsiques
Tipus entitat colla sardanista
Organització i govern
Seu central 
Modifica les dades a Wikidata

El Grup Sardanista Balàfia de Lleida començà la seva activitat l'any 1993, dedicat a l'ensenyament i difusió de la sardana a la ciutat de Lleida i pobles de la rodalia de manera ininterrompuda.

L' activitat principal és l'ensenyament de la dansa, tant pràctica com teòrica i en el vessant cultural, al local del Centre Cívic de Balàfia tots els dimarts de 8 a 10 del vespre. A més del local social s'han arribat a fer fins a 6 cursets més a diferents barris i pobles com al Secà de Sant Pere, Partida de Llívia, La Bordeta, Noguerola, Puigverd de Lleida i Sarroca de Lleida.

Participació en el Programa Saltem i Balles d'ensenyament de la sardana a l'Escola de la Federació Sardanista de Lleida assistint a les cloendes de Lleida i Alguaire i en el Saltem i Balles per adults participant en les cloendes d'Oliana i Rosselló de Segrià.

Des de 2009 i amb la proliferació de les noves tecnologies, Internet, Facebook, Youtube, també aprofita aquest mitjans per fer difusió de la sardana amb la seva pàgina web, grups de Facebook i canal de vídeos. La pàgina web emet setmanalment un butlletí de notícies sardanistes, els grups de Facebook estan dedicats per exemple a difondre cartells, monuments, programes, vídeos, compositors tots ells sardanístics i en YouTube ja hi ha més de 120 vídeos de producció pròpia.

L'altra activitat és l'assistència a actes sardanistes ja sigui ballades, aplecs, concerts, concursos que es celebren a les nostres comarques com Sardanes a la Fresca del Segrià, Oliana, Les Borges Blanques (aplec i sardanadal), Alguaire, Rosselló i també a altres poblacions de Catalunya com als aplecs d'Andorra la Vella, Encamp i La Vilella Alta (Priorat).

El 5 de febrer de 2011 es va fer a l'Auditori de Lleida la presentació de la guia d'aplecs de la sardana 2011, acte que va organitzar el G.S.Balàfia juntament amb la Federació Sardanista i l'Ajuntament de Lleida, i on es va estrenar una sardana encomanada pel Grup, Engresca't a ballar!! de Sigfrid Galbany.

A Organyà, ciutat pubilla de la sardana, el Grup Sardanista Balàfia va ser guardonat amb el Premi Sardana 2011 que atorga la Federació Sardanista de Catalunya per la seva dedicació a l'ensenyament i difusió de la sardana.

Cada any al mes de juny i com a acte de cloenda, s'organitza una ballada de sardanes on des del 2004 s'estrena una sardana, la primera va ser la titulada "Balàfia" dedicada a tots els dansaires del grup i en 2013 "Estimada Encarna" i "A en Miquel Àngel de Linyola". Al mes de desembre i dins els actes del Sardanadal a Les Borges Blanques es va estrenar una nova sardana "Noble amistat" dedicada a l'Anna Maria Duch d'Alcoletge, persona emblemàtica del G.S.Balàfia.

D'entre les sardanes més destacades que s'han estrenat hi ha "Lleida sardanista 2011" dedicada a tots els sardanistes actius de les terres de Lleida i que fou proclamada sardana de l'any en la final d'aquest certamen que es va celebrar al Teatre de la Llotja de Lleida organitzat per la Federació Sardanista de Catalunya, i la sardana "Sóc lleidatà" estrenada en la cloenda de 2012 i inspirada en l'obra del poeta lleidatà Josep Estadella i Arnó. Aquesta sardana també va ser interpretada al Parc del Retiro de Madrid el passat 28 de setembre de 2013 en la sortida que el grup (autocar de 72 sardanistes) va fer a Madrid en la ballada homenatge a la Cobla La Principal de la Bisbal pel seu 125è aniversari i en col·laboració amb l'Agrupació Sardanista del Cercle Català de Madrid.[1][2][3][4][5]

Referències[modifica]

  1. Sonia Carrillo «Entrevista a Josep Maria Güell, Mestre sardanista». Revista SomGarrigues, febrer 2012, pàg. 1.
  2. «Federació Sardanista Comarques de Lleida». [Consulta: gener 2004].
  3. «El Grup Sardanista Balàfia Premi Sardana 2011». Tornaveu, Associacionisme i Cultura, 02-05-2011, pàg. 1.
  4. «Presentació Guia Aplecs de la Sardana 2011 a Lleida». Creuant.cat (Albert Font-Tarrés), 05-02-2011.
  5. «Lleida - Presentació Guia Aplecs 2011». Ens de l'associacionisme cultural català, 05-02-2011.

Enllaços externs[modifica]