Guéridon

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Guéridon dels voltants de 1810

Un guéridon és una taula de centre petita, sovint circular recolzada en una o més columnes o escultura humana o figures mitològiques. Aquesta classe de mobles va originar a França cap a mitjan segle xvii. El gueridón més primerenc estava recolzat sovint en una figura humana africana, grega antiga o egípcia antiga.[1]

Descripció[modifica]

Estenent-se des de l'estil humil, utilitzat per sostenir un Canelobre o un florer, el gueridón també podia ser un moble decoratiu d'alt estil de mobles de cort. A la mort de Lluís XIV hi havia diversos centenars d'ells en Versalles i al cap d'una generació o dues havien adoptat una infinitat de formes: columnes, trípodes i figures mitològiques. Algunes de les formes més simples i més artístiques eren de fusta tallada amb motius decoratius familiars i daurats. La plata, l'esmalt i de fet gairebé qualsevol material del que els mobles puguin ser fets, s'han utilitzat per a la seva construcció. Actualment, el terme s'utilitza per designar un tipus de mobles auxiliars que s'utilitzen en el servei de taules denominat servei a la russa o servei guéridon.[2]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Abbott, James A. A Frenchman in Camelot: The Decoration of the Kennedy White House by Stéphane Boudin. Boscobel Restoration Inc.: 1995. ISBN 0-9646659-0-5.
  • Kenny, Peter M., Frances F. Bretter and Ulrich Leben. Honoré Lannuier Cabinetmaker from Paris: The Life and Work of French Ébiniste in Federal New York. The Metropolitan Museum of Art, New York and Harry Abrams: 1998. ISBN 0-87099-836-6.
  • Monkman, Betty C. The White House: The Historic Furnishing & First Families. Abbeville Press: 2000. ISBN 0-7892-0624-2.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Guéridon