Vés al contingut

Guasa guasa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula obra musicalGuasa guasa
Forma musicalcançó Modifica el valor a Wikidata
IntèrpretTego Calderón
Julio Irving Ramos Filomen Modifica el valor a Wikidata
Formatestríming de música Modifica el valor a Wikidata
Spotify: 6sfBQReZH9v9tYSs82Xt1O Modifica el valor a Wikidata

«Guasa Guasa» és una cançó interpretada pel cantant porto-riqueny Tego Calderón. No va ser senzill de cap àlbum de Tego, això no obstant, va gaudir de gran popularitat en ser la «diss track» més popular i coneguda de l'escena de la música urbana llatinoamericana.[1] La versió remix compta amb la col·laboració de Julio Voltio i va ser llançada en el recopilatori El Enemy de los Guasíbiri el 2004.[2]

Context[modifica]

L'any 2002 el raper Eddie Dee llança «En peligro de extinción» al costat de Tego Calderón, on llançen indirectes cap a artistes de Pina Records, iniciant una de les guerres més dures i mediàtiques del reggaeton.[3] Posteriorment a la col·laboració, Lito i Polaco contraataquen amb «Piensan» i «Bala Loca». Fins a aquest moment la guerra no passava d'indirectes en cada cançó. Això acaba amb «No me la explota», la nova canço d'Eddie D i Tego amb clares referències a Lito & Polaco, parlant de Masacrando MC's i Mundo Frío, dos àlbums dels artistes de Pina Records.[4]

La resposta no es va fer esperar, i Lito en solitari respon amb «Quítate la màscara», una de les millors «diss tracks» del gènere carregada de molt bons cops i una intro en la que es burla de «Mi Entierro» de Tego.

Enmig de la guerra lirical amb Lito & Polaco, Tego decideix llançar la cançó «Guasa Guasa».[5] Posteriorment decideix aliar-se amb Julio Voltio per a fer un remix d'aquesta, que es convertiria en una de les cançons més populars del reggaeton.[6]

L'èxit que van representar aquesta cançó i el seu remix, van suposar un cop molt dur per a Lito i Polaco que posteriorment llancen «Los Cerdos», i «Te Tiro Solo», temes que encara que són de molt bona qualitat no podien competir amb la viralització que va suposar «Guasa Guasa».

No obstant això, aquesta guerra va continuar i en cançons com «Métele Sazón» i «12 Discípulos» Tego torna a enviar la seva estocada a Pina Records.[4]

Referències[modifica]

  1. «Abayalde a tres tiempos, 30 grandes éxitos: Tego, el que batalla (1ra. parte)» (en castellà). [Consulta: 8 maig 2022].
  2. hmong.wiki. «El Enemy de los Guasíbiri Listado de pistasyGráficos» (en tai). [Consulta: 8 maig 2022].
  3. LOS40. «Daddy Yankee, Don Omar o Residente: Estas son las ‘tiraeras’ más famosas del reggaetón» (en castellà), 08-01-2022. [Consulta: 8 maig 2022].
  4. 4,0 4,1 «La tiradera mas dura del género : Tego Calderon vs Lito y Polaco» (en castellà), 02-02-2018. Arxivat de l'original el 2022-01-21. [Consulta: 8 maig 2022].
  5. «Te explicamos las palabras incomprensibles de Tego en "Guasa Guasa"» (en castellà), 22-08-2018. Arxivat de l'original el 2022-01-21. [Consulta: 8 maig 2022].
  6. «Julio Voltio a duo con Tego Calderón | Tropicana Colombia» (en castellà), 16-12-2004. [Consulta: 8 maig 2022].