Guillem Firmat

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Per a altres significats, vegeu «Sant Guillem (desambiguació)».
Infotaula de personaGuillem Firmat

Col·legiata de Mortain, on hi ha les restes del sant
Biografia
NaixementGuillaume Firmat
1026 Modifica el valor a Wikidata
Tours Modifica el valor a Wikidata
Mort1103 Modifica el valor a Wikidata (76/77 anys)
Mortain (Baixa Normandia)
SepulturaEsglésia de Saint-Évroul de Mortain (Baixa Normandia) 
eremita i confessor
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
BeatificacióAntiga, s. XII
Festivitat24 d'abril
IconografiaCom a pelegrí, caminant guiat per un corb; ficant el braç en el foc; predicant a animals
Patró deMortain (Manche)

Guillem Firmat (Tours, 1026 - Mortain, 1130) fou un eremita i pelegrí normand. És venerat com a sant per l'Església catòlica.

Biografia[modifica]

Guillem Firmat fou un jove de Tours, canonge de Saint-Venance i metge. Arran d'una crisi espiritual, en la qual va tenir una visió en què veia el diable en forma de mico guardant el cofre dels diners, entengué que s'havia allunyat de la fe per guanyar diners, i donà els seus béns als pobres. Es retirà a fer vida eremítica, reclòs amb la seva mare; quan ella morí, va marxar a una ermita prop de Laval (Mayenne). Va passar la resta de la seva vida com a pelegrí (anà a Terra Santa) i eremita a diversos llocs de la Bretanya, entre els quals Vitré, Savigny i Mantilly, on guanyà reputació de sant.

Nau de la col·legiata de Mortain.

Va fer un segon pelegrinatge a Jerusalem i tornà a Mantilly. La tradició diu que destacà pel seu amor per la natura i el do de comunicació amb els animals, als que podia entendre, de manera que els vilatans li demanaven ajut per aturar les bèsties que atacaven els seus ramats o els conreus. La llegenda diu que feu que un porc senglar fes dejuni les nits, i que els ocells menjaven de la seva mà i es refugiaven sota la seva capa, i els peixos es deixaven prendre per ell.

Segons la llegenda, salvà els habitants de Choilley-Dardenay d'una sequera, en colpejar el terra amb la seva gaiata i va fer que en sortís aigua. Morí en 1103.

Veneració[modifica]

En morir, les seves restes foren disputades per tres ciutats, i foren portades a Mortain, tot i que continuà essent venerat a Savigny i Mantilly, les viles rivals. És invocat contra el mal de cap.