Gun chung

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de pel·lículaGun chung
跟蹤 Modifica el valor a Wikidata
Fitxa
DireccióYau Nai-hoi Modifica el valor a Wikidata
Protagonistes
ProduccióJohnnie To i Tsui Siu-Ming (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GuióYau Nai-hoi Modifica el valor a Wikidata
MúsicaGuy Zerafa Modifica el valor a Wikidata
FotografiaTony Cheung (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
MuntatgeDavid M. Richardson (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
ProductoraMilkyway Image (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
DistribuïdorSundream Motion Pictures (en) Tradueix i Netflix Modifica el valor a Wikidata
Dades i xifres
País d'origenHong Kong Modifica el valor a Wikidata
Estrena2007 Modifica el valor a Wikidata
Durada90 min Modifica el valor a Wikidata
Idioma originalcantonès Modifica el valor a Wikidata
Coloren color Modifica el valor a Wikidata
Recaptació1.792.872 $ Modifica el valor a Wikidata
Descripció
Gènerecinema de ficció criminal Modifica el valor a Wikidata
Lloc de la narracióHong Kong Modifica el valor a Wikidata

IMDB: tt0901488 Filmaffinity: 493793 Allocine: 129358 Rottentomatoes: m/gun-chung-eye-in-the-sky Letterboxd: eye-in-the-sky Allmovie: v391746 TCM: 664426 TMDB.org: 37984 Modifica el valor a Wikidata

Gun chung (跟蹤, Literalment: Traçant), comercialitzada internacionalment com Eye in the Sky, és una pel·lícula de thriller d'acció de Hong Kong del 2007[1] protagonitzat per Simon Yam, Tony Leung Ka-fai i la guanyadora del concurs Miss Hong Kong Kate Tsui en el seu debut cinematogràfic. Yam i Tsui interpreten agents de vigilància cercant el rastre d'una banda de lladres professionals liderada per Chan Chong-Shan (Leung). El títol es deriva de la tecnologia de vigilància del casino "eye in the sky". Marca el debut com a director de Yau Nai-hoi, un guionista de pel·lícules de llarga trajectòria dirigida per Johnnie To, que va coproduir la pel·lícula amb la seva productora Milkyway Image. Eye in the Sky es va estrenar com a Selecció Oficial al Festival Internacional de Cinema de Berlín de 2007, i com a pel·lícula d'obertura al Festival Internacional de Cinema de Hong Kong. Va ser llançat per Edko Films a Hong Kong el 21 de juny de 2007.

Argument[modifica]

La pel·lícula comença amb un grup de lladres organitzats robant amb èxit una joieria. La nova recluta Piggy (Kate Tsui) es veu submergida en la seva primera tasca de vigilància treballant al costat del seu mentor, el sergent Wong (Simon Yam). Treballen per a l'Oficina d'Intel·ligència Criminal de la Força de Policia de Hong Kong. Després de revisar els enregistraments dels vídeos de vigilància de la joieria, la força intenta localitzar un dels lladres vigilant el barri on creuen que viu.

Fatman (Lam Suet) és identificat i rastrejat sense el seu coneixement mitjançant una combinació de cues, imatges de vigilància i extracció de dades, inclòs l'accés a la seva targeta Octopus. L'emboscada de la força s'estableix a l'escena del proper robatori, però l'esmunyedís Hollow Man (Tony Leung Ka-fai) s'adona de la policia. Quan els lladres fugen, alguns són assassinats per una Unitat Tàctica de la Policia, però la resta escapen. Chan mata un agent de policia uniformat mentre fuig, i en Piggy s'atura per donar els primers auxilis en lloc de continuar la persecució.

Aleshores, la unitat de vigilància és cridada a un altre cas;un segrest. Piggy està vigilant una cabina telefònica on el segrestador pot fer una trucada, quan veu passar Hollow Man. Ella reconeix el segrestador de l'edifici d'apartaments de Fatman i permet que la policia rescati la víctima segrestada, mentre ella persegueix Hollow Man. Després d'una tensa confrontació en un cafè, on Hollow Man s'enfronta a ella, ella escapa de la sospita, però Hollow Man s'adona del sergent Wong i li clava al coll unes tisores. Wong convenç Piggy de continuar seguint a Hollow Man mentre sagna lentament fins a la mort.

Piggy segueix Hollow Man al seu amagatall i torna a cridar a la Unitat Tàctica de la Policia. Mentrestant, Wong sobreviu a la seva lesió i rep atenció mèdica. En l'atac a l'amagatall, Hollow Man fuig per un moll i es fereix mortalment al coll passant per davant d'un ganxo penjat, i els altres lladres són capturats.

Repartiment[modifica]

Recepció[modifica]

La pel·lícula va rebre una acollida generalment favorable i va ser aclamada per l'atmosfera autèntica i fosca de la trama i l'ús realista de la tecnologia de vigilància per fer la història creïble. Una de les crítiques va ser que la pel·lícula era massa curta i, per tant, no era suficient per a aquells que busquen alguna cosa més[2]

Perry Lam de la revista Muse va escriure, "Si el final de la pel·lícula és més que una mica artificiós i previsible, hi ha prou sorpreses pel camí per assaborir-ho abans que hi arribem".[3]

Festivals i premis[modifica]

Eye in the Sky es va estrenar com a Selecció Oficial al Festival de Cinema de Berlín de 2007 i com a pel·lícula d'obertura al Festival Internacional de Cinema de Hong Kong.

Premis i nominacions[modifica]

Premis i nominacions
Cerimònia Categoria Receptor Resultat
27ns Premis de Cinema de Hong Kong Millor pel·lícula Eye in the Sky Nominat
Millor director Yau Nai-hoi Nominat
Millor guió Yau Nai-hoi, Au Kin-yee Nominat
Millor actor Simon Yam Nominat
Millor actriu secundària Maggie Shiu Nominat
Millor intèrpret nou]] Kate Tsui Guanyador
Millor director novell Yau Nai-hoi Guanyador
Millor muntatge David M. Richardson Nominat
2ns Asian Film Awards Millor muntatge David M. Richardson Nominat
Premis de Cinema Cavall d'Or Millor director Yau Nai-hoi Nominat
Millor actriu secundària Maggie Shiu Nominat
Millor banda sonora original Guy Zerafa Nominat
Millor muntatge David M. Richardson Nominat
14th Premis de la Societat de Crítics de Cinema de Hong Kong Millor actor Tony Leung Ka-fai Guanyador
Pel·lícula de mèrit Eye in the Sky Guanyador

Remake[modifica]

El 2013 es va estrenar un remake sud-coreà titulat Cold Eyes protagonitzat per Sol Kyung-gu, Jung Woo-sung i Han Hyo-joo.[4]

Referències[modifica]

  1. «Eye in the Sky (2007) - Yau Nai-hoi». AllMovie.
  2. hkcinemagic quick review
  3. Lam, Perry «Eye in the Sky». Muse Magazine, 5, June 2007, pàg. 75.
  4. Ji, Yong-jin. «Police Are Hot in Pursuit of a Kingpin in COLD EYES». Korean Film Council, 08-02-2013. [Consulta: 11 febrer 2013].

Enllaços externs[modifica]