Gyeongsangbuk-do

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Gyeongsang del Nord)
Plantilla:Infotaula geografia políticaGyeongsangbuk-do

Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 36° 15′ N, 128° 45′ E / 36.25°N,128.75°E / 36.25; 128.75
EstatCorea del Sud Modifica el valor a Wikidata
CapitalAndong Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població2.700.328 (2014) Modifica el valor a Wikidata (141,91 hab./km²)
Geografia
Superfície19.029 km² Modifica el valor a Wikidata
Limita amb
Organització política
Òrgan executiuGyeongbuk Provincial Government (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Òrgan legislatiuNorth Gyeongsang Province municipal council (en) Tradueix Circumscripció: 55, (Escó: 60) Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari
ISO 3166-2KR-47 Modifica el valor a Wikidata
Altres
Agermanament amb

Lloc webgb.go.kr… Modifica el valor a Wikidata

Gyeongsangbuk-do (Gyeongsang del Nord) és una província de l'est de Corea del Sud. La província es va formar el 1896, a partir de la meitat nord de l'antiga província coreana de Gyeongsang. La capital de la província i la ciutat més gran és Daegu, ciutat que era la capital de la província de Gyeongsang abans de 1896, però que actualment està separada del nivell provincial, ja que es tracta d'una de les ciutats metropolitanes de Corea del Sud o Gwangyeoksi.

Geografia[modifica]

La província forma part de la regió de Yeongnam, i limita per l'est amb el mar del Japó (mar de l'Est), pel sud amb Gyeongsangnam-do, per l'est amb Jeollabuk-do i amb Chungcheonbuk-do, i pel nord amb Gangwon-do.

A l'estiu, és la província més càlida de Corea del Sud, pel fet que està envoltada per muntanyes: la serralada Taebaek a l'est i la serralada Sobaek a l'oest.

Recursos[modifica]

La producció agrícola de la província inclou arròs, mongetes, patates i ordi. Les illes de la zona de Daegu es consideren una especialitat de la província. També hi ha indústries de lactis en diversos districtes de la província. Són destacables també els productes marins com algues, marisc i calamars.

Cultura[modifica]

Gyeongsangbuk-do és el lloc on s'assentava l'antic regne de Silla, de manera que conserva gran quantitat de la seva cultura i les seves tradicions. Van ser declarades Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2000 sota el nom de Zones històriques de Kyongju.

Divisió administrativa[modifica]

Gyeongsangbuk-do es divideix en 10 ciutats (Si o Shi) i en 13 comtats (Gun). A continuació, s'enumeren els noms en alfabet llatí, hangul i hanja.

Ciutats[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gyeongsangbuk-do