Gästrikland

Plantilla:Infotaula geografia políticaGästrikland

Símbol oficialMuguet (Province flowers of Sweden (en) Tradueix) Modifica el valor a Wikidata
Localització
Modifica el valor a Wikidata Map
 60° 33′ 25″ N, 16° 47′ 35″ E / 60.557°N,16.793°E / 60.557; 16.793
EstatSuècia
Comtatcomtat de Gävleborg Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població157.200 (2020) Modifica el valor a Wikidata (37,3 hab./km²)
Geografia
Part de
Superfície4.215 km² Modifica el valor a Wikidata

Gästrikland o Gestricia és una de les províncies més importants i històriques de Suècia.

Geografia[modifica]

Limita amb Uppland, Västmanland, Dalarna, Hälsingland i el Golf de Bothnia. Gästrikland pertany a la mancomunitat de Norrland, plena de boscos, llacs i muntanyes. Abans de 1900 era coneguda pel seu nom llatí, Gestricia i després passà a denominar-se Gästrikland, en suec.

La província o comtat de Gästrikland està unida des de 1772 a la Casa Reial de Suècia, essent l'actual titular, la princesa Magdalena de Suècia.

La província té una àrea de 4.200 km² i una població de més de 145.000 habitants (144.154 hab en 2004). Els animals que representen la província són el ren i el gall fer. La seva flor representativa és el muguet.

Gästrikland està dividida en subdivisions o municipis principals: Gävle (la capital), Sandviken, Hofors, Ockelbo, i darrerament també amb Älvkarleby, sobretot pel turisme que aporta i que ha crescut en els darrers anys. També cal anomenar el Färnebofjärden, un dels parcs nacionals més importants del país, que es troba entre el comtat d'Uppsala i el Comtat de Gävle (o Gävleborg), també limita amb Svealand i Norrland. Passa per la zona el riu Dalälven.

Durant l'època medieval, Gästrikland (província del sud-est) va pertànyer a Svealand. La zona ha estat de sempre un lloc favorit per als rens, ja que a part d'una bona comuna que són controlats per les autoritats competents.

Fills il·lustres[modifica]

Economia[modifica]

L'economia principal de la província està unida a les mines, a la pesca, al comerç i al ferro metal·lúrgic. El turisme és un del recursos més importants, vinculada a la zona des del segle xx.

Referències[modifica]

  • Guies visuals d'El País-Aguilar "Suècia".

Vegeu també[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Gästrikland