Hairan II

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHairan II
Biografia
Naixementsegle III Modifica el valor a Wikidata
Mortvalor desconegut Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesOdenat Modifica el valor a Wikidata  i Zenòbia Modifica el valor a Wikidata
GermansVabalat i Herodes de Palmira Modifica el valor a Wikidata

Herodes, també conegut com a Hairan II (per distingir-lo del seu germà Hairan I o Herodià), va ser un príncep de Palmira, fill d'Odenat i segurament de Zenòbia, i associat pel seu pare al poder.

Només es coneix per un segell de plom trobat a Palmira on apareix el seu nom al costat del nom del seu pare Odenat i del seu germà Vabalat. No indica el nom de la mare ni la data. A més d'aquests, Odenat va tenir un altre fill, Herodià, que apareix en diverses inscripcions de l'any 251.[1] Algunes monedes porten el nom de Septimius Herodianus, i es discuteix si era Hairan o Herodià. Probablement seria el mateix personatge que Trebel·li Pol·lió menciona com un dels Trenta Tirans, amb el nom d'Herennià. De fet Odenat va tenir molts fills, i alguns amb el mateix nom, i per això hi ha dificultats en la identificació.[2]

Hauria estat assassinat junt amb el seu pare pel seu parent Meoni, amb el coneixement de la reina Zenòbia, que aviat va agafar la regència.[3]

Referències[modifica]

  1. Hartmann, Hugo. Das palmyrenische Teilreich. Stuttgart: F. Steiner, 2001, p. 111. ISBN 9783515078009. 
  2. Southern, Pat. Empress Zenobia: Palmyra's Rebel Queen. London; New York: Hambledon Continuum, 2008, p. 8-10. ISBN 9781847250346. 
  3. Smith, William (ed.). Dictionary of Greek and Roman Biography and Mythology. Volum III. Londres: John Murray, 1876, p. 10.