Handicap

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

En esports i jocs, el handicap és la pràctica d'assignar un avantatge a través d'una compensació en el marcador o d'altres tipus a diferents competidors per tal d'igualar les possibilitats de guanyar.[1] La paraula també s'aplica als diferents mètodes pels quals es calcula l'avantatge. En principi, s'aplica un desavantatge al jugador amb més experiència per tal que jugadors que en tenen menys puguin participar en el joc o esport, mantenint equitat.

El terme handicap deriva de "hand-in-cap", que es refereix a un sistema en el qual els jugadors apostaven diners en una gorra d'un àrbitre neutral per arribar a un acord sobre els valors relatius dels objectes que es volien intercanviar.[2] El handicap s'utilitza en jocs i esports competitius com ara el go, els escacs, el croquet, el golf, les bitlles, el polo, el bàsquet i esdeveniments d'atletisme.

Referències[modifica]

  1. «Handicap». L'Enciclopèdia.cat. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. "handicap, n." The Oxford English Dictionary. 2nd ed. 1989. OED Online. Oxford University Press. 8 Oct. 2008 http://dictionary.oed.com/cgi/entry/50102189 . Arxivat 1 de gener de 1970 at the Wayback Machine.

Vegeu també[modifica]