Helgakviða Hundingsbana I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
L'exèrcit d'Helgi marxa a lluitar per Sigrún

Helgakviða Hundingsbana I, Völsungakviða o Primer cant d'Helgi Hundingsbane és una poesia en nòrdic antic que es troba en l'Edda poètica. És un dels cants d'Helgi juntament amb Helgakvida Hundingsbana II i Helgakvida Hjörvardssonar.

Les localitzacions en el poema han provocat forts debats, dins les escoles daneses, que defensen orígens danesos per a les ubicacions(1) i el punt de vista suec, que afirma que la geografia esmentada en el poema és sueca (Brávellir i Brandey) i els personatges (Ylfings, Högni i Granmarr) i situen els fets a Östergötland i Södermanland.(2) El poema és ambigu quan atribueix Helgi als clans Ylfing, Yngling i Volsung, cosa que suggereix una barreja de tradicions originàriament sense relació.

En l'Edda, el poema és una seqüela d'Helgakvida Hjörvardssonar, i els seus herois Helgi Hjörvarðsson i Sváva renaixen com Helgi Hundingsbane i Sigrún. En el Codex Regius, però, l'ordre n'és invers i n'és Helgakvida Hjörvardssonar la continuació.

El poema comença en un indret anomenat Brálund amb el naixement d'Helgi Hundingbane, fill de Sigmund i Borghild. Les Nornes arriben a l'estatge per afaiçonar el seu futur com a heroi.

1. Ár var alda,
þat er llaurar gullu,
hnigu heilög vötn
af Himinfjöllum;
þá hafði Helga
inn hugumstóra
Borghildr borit
í Brálundi.
-
2. Nótt varð í bæ,
nornir kómu,
þær er öðlingi
aldr of skópu;
þann báðo fylki
frægstan veureða
ok buðlunga
beztan þykkja.[1]
1. En els vells dies,
quan les àguiles cridaven,
i sagrats corrents
queien des de penyals al cel,
hi havia Helgi llavors,
l'heroi de cor,
fill de Borghild,
nascut en Bralund.
-
2. Era de nit a l'estatge,
i van arribar-hi les Nornes,
que van modelar la vida
d'aquell noble;
li van concedir la major fama
de tots els guerrers
i el millor dels prínceps
que mai existís.[2]

Quan Helgi tenia quinze anys, va matar un home anomenat Hunding.[3] Això fa que els fills d'Hunding, Eyjólfr, Álfr, Hjörvarðr i Hávarðr, s'acosten a Helgi reclamant un wergeld i el retorn del botí que Helgi havia pres del pare d'ells. Quan Helgi s'hi nega, els fills d'Hunding li declaren la guerra; i va tenir lloc una batalla en què Helgi mata tots els fills d'Hunding.[4]

Helgi coneix la valquíria Sigrún, que l'informa que el pare d'ella, Högni, l'havia promesa en matrimoni a Höðbroddr, l'indigne fill del rei Granmarr del clan dels nibelungs. Helgi li promet encarregar-se d'Höðbroddr i reclamar-la per a ell. Helgi després reuneix una poderosa host i part a declarar-li la guerra a la família de Höðbrodd.

Quan arriben al Regne de Granmar, el poema descriu els insults entre el mig germà d'Helgi, Sinfjötli, i el germà d'Höðbrodd, Goðmundr. Després, els exèrcits s'enfronten a Frekastein; Helgi ix victoriós de la contesa i Sigrún esdevé la seua núvia.

Notes[modifica]

  1. Helgakviða Hundingsbana I Edición de Guðni Jónsson.
  2. The First Lay of Helgi Hundingsbane Traducció de Henry Adams Bellows (1936), en Sacred Texts.
  3. No hi ha esment ací de les batalles d'Hunding amb Sigmund, el pare d'Helgi.
  4. En la saga Völsunga, el hijo de Hunding mata a Sigmund y su suegro Eylimi, por lo cual Sigurd toma venganza.

Enllaços externs[modifica]