Heliobacteriàcia

De Viquipèdia
Salta a: navegació, cerca
Infotaula taxonòmicaHeliobacteriàcia
Heliobacteriaceae
Dades generals
Tinció de Gram Grampositiu
Taxonomia
Super-regneProkaryota
RegneBacteria
FílumFirmicutes
ClasseClostridia
OrdreClostridiales
FamíliaHeliobacteriaceae
Gèneres
Modifica dades a Wikidata

Els heliobacteris (Heliobacteria) són una petita família d'eubacteris que obtenen energia a partir de la fotosíntesi. El pigment primari implicat és la bacterioclorofil·la g, que és distintiva del grup. Aquest pigment absorbeix les diferents freqüències que altres pigments fotosintètics, donant als heliobacteris el seu propi nínxol ecològic. La fotosíntesi s'esdevé en la membrana cel·lular, que no forma plecs ni compartiments com passa en molts altres grups.

Els arbres d'ARN situen els heliobacteris dins la família dels firmicuts. A diferència de la majoria dels altres membres del grup, no són Gram positius, ja que la seva paret cel·lular és fina. No obstant això, són similars per l'absència típica d'una membrana externa i per la capacitat de formar endòspores. Són l'únic grup relacionat amb els bacteris Gram positius que realitzen fotosíntesi.

Els heliobacteris són en la classificació nutricional bàsica un fotoheteròtrof, ja que obté energia mitjançant la llum o per productes químics. Però el carboni l'obté exclusivament de fonts orgàniques i és exclusivament anaerobi. Mentre que la majoria d'altres bacteris fotosintètics són majoritàriament aquàtics, els heliobacteris es poden localitzar a terra, especialment en els cultius d'arròs.