Herba dels canonges

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'ésser viuHerba dels canonges
Valerianella locusta Modifica el valor a Wikidata

Herba dels canonges
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreDipsacales
FamíliaValerianaceae
GènereValerianella
EspècieValerianella locusta Modifica el valor a Wikidata
Laterr., 1821
Nomenclatura
BasiònimValeriana locusta Modifica el valor a Wikidata

L'herba dels canonges (Valerianella locusta), coneguda també com a canonges (habitualment en plural) o dolceta i margarideta (en rossellonès), és una herba de la família de les valerianàcies (Valerianaceae). És una planta menuda de fulles oblongues i tendres i flors petites i blavenques. Creix en estat salvatge en les zones temperades d'Europa, l'Àfrica del Nord, Àsia Menor i el Caucas, però també es pot conrear. El seu nom fa referència al cultiu que antigament es feia als horts dels monestirs.

Gastronomia[modifica]

Molt tendres i delicades les fulles de canonge també es fan servir per decorar altres plats.[1]

Les fulles són comestibles i molt tendres. Conté més vitamina A, B i C i és més nutritiva que l'enciam. Antigament el seu consum es limitava a les zones rurals i era usada com a substitut de l'enciam durant els mesos de l'hivern. L'herba dels canonges va caure en desús a causa de ser més difícil de conservar. Si el temps és càlid i sec té tendència a espigar-se i fer llavors, cosa que destrueix la tendresa de les fulles i la fa inútil per a la comercialització. Normalment al mercat l'herba dels canonges es troba en bosses de cel·lofana.

Actualment els canonges es tornen a utilitzar per a donar un toc diferent a les amanides.[2] Collida silvestre, les fulles tenen un sabor més intens i afegir uns canonges silvestres a una amanida verda convencional va molt bé per contrarestar el gust una mica insípid de l'enciam comercial. Tot i així, per al conreu se seleccionen les varietats de sabor més suau que la planta silvestre.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Herba dels canonges