Heterònim

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

S'entén per heterònim l'autor fictici o pseudoautor que és també personatge i del qual es valen certs autors reals, anomenats ortònims, per a crear una obra literària paral·lela o distinta a la seva.

Un dels casos més coneguts de producció d'heterònims és el del poeta portuguès Fernando Pessoa, que va crear als autors Ricardo Reis, Álvaro de los Campos, Alberto Caeiro i Bernardo Soares, entre molts altres de menor importància i desenvolupament, alguns d'ells femenins, fins a un nombre total de 70, escrivint una obra poètica per a cadascun i dotant-los de diferents caràcters que forgessin el que ell va anomenar "drama em gente". No es tracta d'un àlter ego de l'autor, sinó d'autèntiques personalitats diferenciades, alienes a la personalitat original.

És indispensable establir la distinció entre pseudònim i heterònim. El pseudònim és el nom fals que un autor utilitza per firmar les seves obres, mentre que l'heterònim indica la creació d'una identitat nova amb què l'individu s'identifica totalment. És a dir, Pablo Neruda no és diferent de Neftalí Reyes sinó que aquest últim és simplement el seu àlies poètic. Ricardo Reis i Fernando Pessoa, en canvi, són força diferents entre si. Per altra banda, Antonio Machado va crear diversos heterònims, que ell va anomenar apòcrifs o complementaris, entre els quals els més importants van ser Juan de Mairena i el seu mestre Abel Martín. Max Aub va crear el fals escriptor i pintor Josep Torres Campalans, per al qual fins i tot va pintar quadres. A Catalunya, el poeta Carles Fages de Climent va crear l'heterònim lo Gayter de la Muga per signar els seus punyents epigrames, sovint poc apreciats pels destinataris.