Hiempsal II

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca

Hiempsal IIἹάμψας, segon Plutarc; Ἱάμψαμος, segons Diodor de Sicília; Ἱεμψάλας, segons Appià) fou rei de Numídia des de vers el 88 aC al 84 aC i del 82 o 81 aC al 60 aC. Fou el pare de Juba I, l'adversari de Juli Cèsar.

Era nét de Masinissa I i fill de Gulussa i va arribar al tron ja de certa edat. Va obtenir el tron després del triomf de Sul·la a Roma el 88 aC. Va rebre no obstant a la seva cort als exiliats del partit popular, però sense ser partidari de Mari sinó más aviat al contrari. Sembla que va intentar mantenir els exiliats en una captivitat honorable esperant a veure què passava.

Però els exiliats es van poder reunir amb Gai Mari i poc després, vers el 84 aC, el cap dels populars Gneu Domici Aenobarb el va deposar, i va col·locar en el tron a Hiarbes. Quan Pompeu va desembarcar a Àfrica vers el 82 aC i va derrotar a Domici, va enderrocar a Hiarbes i va restaurar a Hiempsal II. Sembla que Pompeu li va donar l'autoritat sobre les tribus dels gètuls, a les que després va sotmetre.

Va romandre rei sense oposició fins a la seva mort que fou al tomb de l'any 60 aC, ja que Ciceró l'esmenta com a viu el 63 aC i Suetoni encara diu que era viu el 62 aC.