Hilda Tenorio

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHilda Tenorio

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement(es) Hilda Eliana Tenorio Patiño Modifica el valor a Wikidata
11 juny 1986 Modifica el valor a Wikidata (37 anys)
Morelia (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciómatador Modifica el valor a Wikidata
Cronologia
28 febrer 2010alternativa Modifica el valor a Wikidata

IMDB: nm8564961 Facebook: MatadoraHildaTenorio Twitter (X): Hilda_Tenorio Modifica el valor a Wikidata

Hilda Tenorio (Morelia, 11 de juny de 1986) [1] és una torera i matadora mexicana. Va ser la primera dona a rebre la seva alternativa a la Plaça de toros de Mèxic, la plaça de toros més gran del món, amb 24 anys.[2][3] Tenorio va completar la seva alternativa el 28 de febrer de 2010.[4] Ha estat una defensora absoluta del feminisme en la tauromàquia.[5] És la tercera dona mexicana que assoleix el rang de matador.[5]

Vida i carrera professional[modifica]

Joventut i estudis[modifica]

Hilda Eliana Tenorio Patiño va néixer a Morelia, Michoacán (Mèxic), l'11 de juny de 1986, filla de Fernando Tenorio Cabrera i Hilda Patiño. En la seva joventut, Tenorio va tenir un bon rendiment en entorns acadèmics, rebent diversos reconeixements a l'escola primària, mitjana i secundària, on va rebre el Premio Padre de la Patria, un guardó local atorgat a Michoacán.

Va estudiar Dret a la Universitat Michoacana de San Nicolás de Hidalgo, on es va llicenciar amb dret.

Carrera de matadora professional[modifica]

Des dels 13 anys es va interessar per les correguda de toros i, després de diversos mesos formant-se amb el seu professor Rutilo Morales, la seva primera actuació com a becerrista (joneguera) va tenir lloc el 30 de maig de 2001 a Salvatierra, Guanajuato, on va alternar amb Joselito Adame.

Després d'una extensa gira com a becerrista per tot Mèxic, on fins i tot va torejar dues nits a la Plaça de toros de Mèxic, va debutar oficialment com a torera el 10 d'octubre de 2003, la tarda en què va sortir de la plaça de toros a hombros, una pràctica tradicional de la corrida quan l'actuació del torero és ben rebuda.

També a l'octubre, el 19, al mateix escenari, va donar la volta a la plaça per buscar un parell de banderilles en una actuació que més tard es va atribuir com el seu invent: El par doble (el parell doble). És la guanyadora com a joneguera de les temporades de 2003, 2004 i 2005 de la Plaça de toros de Mèxic.

El 2005, va ser la primera dona a tallar tres orelles de toros en una sola tarda a la Plaça de Toros Mèxic, i la primera en fer-ho en 10 anys. El 28 de febrer de 2010, Tenorio es va convertir en la primera dona a convertir-se en torera a la «Catedral de tauromàquia» de Mèxic en 64 anys. Va rebre la seva alternativa de mans de Manolo Mejía i d'un testimoni d'Almeria, Ruiz Manuel, amb toros del ranxo Autrique, on va créixer. Aquella tarda es va convertir en la primera torera que va tallar una orella de toro a la plaça Mèxic i va sortir a hombros.

El 8 de maig de 2010 va aparèixer a Saltillo (ciutat de Coahuila), amb una victòria contra toros de la ramaderia de San Martín. En relació amb la seva actuació, el periodista taurí Julio Téllez afirmava al programa Toros y toreros de l'Institut Politècnic Nacional: «Hilda Tenorio és la torera més important de la història universal taurina».[6]

El 15 de maig de 2016 a Tepotztlán, Mèxic, es va convertir en la primera i única dona a realitzar una encerrona, és a dir, ella sola va torejar la correguda de toros contra sis toros.

El 3 de maig de 2019 va resultar ferida greu per un cop de banya rebut durant una presentació a la Plaça del Relicario de Puebla.[7] Va rebre diverses ferides facials després que el toro li empenyés mentre estava agenollada davant d'ell.[7] Tenorio va parlar poc després de l'incident, confirmant que la seva «mandíbula superior [estava] trencada i [les seves] galtes [estaven] fracturades».[7]

Referències[modifica]

  1. «Hilda Tenorio» (en castellà). Portal Taurino.
  2. Solchaga, Rafael. «¿Cuándo se fundó la Plaza de Toros México?». Milenio, novembre 2019.
  3. Chico, Lumbrera. «Hilda Tenorio entró por la puerta grande a la historia de la tauromaquia universal» (en castellà). La Jornada, març 2010.
  4. Arévalo, Carlos Eduardo. «Hilda Tenorio y la inclusión en la tauromaquia» (en castellà). El Economista, març 2020.
  5. 5,0 5,1 «Gored female matador says it's the sexism in bullfighting that makes» (en castellà). The Independent, 04-01-2015.
  6. Mesa, Juan Carlos. «Estuve a escasos tres milímetros de perder la vida» (en castellà). Burladero, 21-03-2020.
  7. 7,0 7,1 7,2 «Bullfighter Gored In Face After Bull Knocks Her To Ground» (en anglès). Unilad. Arxivat de l'original el 2020-10-14. [Consulta: 9 octubre 2020].