Hipertermofília

De Viquipèdia
Jump to navigation Jump to search

Un hipertermòfil és un organisme que prospera en ambients extremadament calents de 60 °C cap amunt. La temperatura òptima per l'existència dels hipertermòfils és per sobre de 80 °C. Els hipertermòfils són un subgrup dels microorganismes extremòfils, que es troben dins del domini Archaea, tanmateix alguns bacteris també són capaços de suportar temperatures al voltant dels 100 °C. Molts hipertermòfils són capaços de suportar també acidesa i radiació altes.

Història[modifica]

Van ser descoberts per Thomas D. Brock el 1969 en fonts calentes del Parc Nacional de Yellowstone a Wyoming.[1] Des d'aleshores s'han descobert més de 50 espècies. Els més extrems requereixen temperatures per sobre de 90 °C per a sobreviure.

Un hipertermòfil extraordinari recent descobert és la soca Strain 121[2] capaç de doblar la seva població en 24 hores dins una autoclau a 121 °C. El rècord de temperatura de creixement és de 122 °C del microorganime Methanopyrus kandleri.

Tanmateix sembla improbable sobreviure als 150 °C, ja que, en aquest punt, trenca la cohesió de l'ADN i altres molècules importants.

Hipertermòfils específics[modifica]

Referències[modifica]

  1. Brock, Thomas D. «Early Days in Yellowstone Microbiology». ASM News. American Society for Microbiology, vol. 64, 3, Mar. 1998, pàg. 137–140.
  2. Microbe from depths takes life to hottest known limit