Vés al contingut

HomoloGene

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

HomoloGene, una eina del National Center for Biotechnology Information (NCBI o Centre Nacional d'Informació Biotecnològica) dels Estats Units, és un sistema per a la detecció automatitzada d'homòlegs (similitud atribuïble a la descendència d'un avantpassat comú) entre els gens anotats de diversos genomes eucariotes completament seqüenciats.[1]

El processament HomoloGene consisteix en l'anàlisi de proteïnes dels organismes introduïts. Les seqüències es comparen mitjançant blastp, després es combinen i es posen en grups, utilitzant un arbre taxonòmic construït a partir de la similitud de seqüències, on primer s'afegeixen els organismes més semblants i després s'afegeixen altres organismes a l'arbre. Les alineacions de proteïnes es mapegen de nou a les seves seqüències d'ADN corresponents, i després es poden calcular les mètriques de distància com a distàncies moleculars Jukes i Cantor (1969), la proporció Ka/Ks.

Les seqüències es combinen utilitzant un algorisme heurístic per maximitzar la puntuació globalment, en lloc de localment, en una concordança bipartida (vegeu graf bipartit complet). I després calcula la significació estadística de cada partit. Es fan talls per posició i s'estableixen valors Ks per evitar que els "ortòlegs" s'agrupin. "paralogs" s'identifiquen trobant seqüències més properes a les espècies que altres espècies.

Aquest recurs va deixar de fer actualitzacions el 2014.[2]

Referències

[modifica]
  1. «Home - HomoloGene - NCBI». www.ncbi.nlm.nih.gov. National Center for Biotechnology Information. [Consulta: 16 octubre 2020].
  2. «Homologene». Homologene. NCBI. [Consulta: 24 gener 2023].