Hoste (química)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Un esferand és una molècula hoste.

Un hoste[1] (o amfitrió)[2] és una entitat molecular que forma complexos amb espècies químiques més petites, dites convidats, orgàniques o inorgàniques, o una espècie química que pot acollir convidats dins de les cavitats de la seva estructura cristal·lina. Les atraccions hoste-convidat són forces diferents dels enllaços covalents, com ara atraccions ió-dipol entre heteroàtoms i cations, enllaços per pont d'hidrogen, forces de van der Waals i interaccions hidrofòbiques.[3]

Hi ha diferents tipus de molècules hostes segons la seva estructura: calixarens, carcerands, cavitands, ciclodextrines, clatrats, criptands, criptofans, cucurbiturils, esferands, etc. Alguns només formen una cavitat que envolta parcialment la molècula convidat, com ara els calixarens o els criptands; mentre que altres les envolten completament, com els carcerands, els criptofans, els cucurbiturils o els esferands. En la majoria de casos la molècula convidat està en equilibri dinàmic en estat lliure o dins l'hoste. Tanmateix, alguns hostes envolten la molècula convidat de forma molt efectiva i impedeixin que surti a l'exterior. És el cas dels carcerands.

Referències[modifica]

  1. «Hoste (química)». Gran Enciclopèdia Catalana. Barcelona: Grup Enciclopèdia Catalana.
  2. «amfitrió». Cercaterm. TERMCAT, Centre de Terminologia. [Consulta: 27 octubre 2022].
  3. IUPAC, Compendium of Chemical Terminology, 2a ed. ("The Gold Book") (1997). Versió corregida en línia:  (1994) "host" (en anglès).