Arbre de les panses

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Hovenia dulcis)
Infotaula d'ésser viuArbre de les panses
Hovenia dulcis Modifica el valor a Wikidata

Japanese Raisin Tree, Hovenia dulcis Modifica el valor a Wikidata
Dades
Font depansa japonesa Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
Risc mínim
UICN147482976 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegnePlantae
OrdreRosales
FamíliaRhamnaceae
GènereHovenia
EspècieHovenia dulcis Modifica el valor a Wikidata
Thunb., 1781

L'arbre de les panses (Hovenia dulcis) és un arbre originari del Japó, però que es troba escampat per l'est de la Xina i Corea i a l'Himalàia (fins a una alçada de 2.000 m.). Ha estat introduït en molts altres indrets del món, com a planta ornamental, pels seus fruits i per les seves propietats medicinals.

Descripció[modifica]

Arbret caducifoli que pot assolir els 10 m d'alçada, amb les fulles ovalades o en forma de cor, de 10 a 17 cm. de longitud, 3 nervis des de la base i pecíol llarg. El marge és serrat i la part de sota pubescent, especialment a les nerviacions. Les flors són de color verd grogós, poc cridaneres. Els peduncles de les flors, després que aquestes hagin caigut, s'engruixeixen i es fan carnosos, prenent un color vermellós i un gust dolç. El fruit pròpiament dit és subglobós, de 6-8 mm de diàmetre, sustentat i a vegades embolcallat pel peduncle carnós.

Conreu[modifica]

Creix preferentment en posicions assolellades, sobre qualsevol tipus de sòls. Tot i que pot resistir la sequera, es desenvolupa millor en indrets humits. Pot suportar temperatures mínimes de fins a -15 °C. Es multiplica per llavors, que necesiten d'un tractament amb àcid abans de sembrar-les, ja que estan adaptades per tal de resistir el sistema digestiu dels ocells, encarregats d'escampar-les. Els plançons obtinguts de llavor créixen a gran velocitat. Es tracta d'un arbre de conreu fàcil, que s'adapta al clima mediterrani.

Usos[modifica]

Els fruits es poden consumir crus o cuinats. En condicions seques, el seu gust i aspecte és semblant al de les panses. Un extracte de les llavors, branques i fulles tendres es pot emprar com a substitut de la mel.[1]

Etimologia[modifica]

Hovenia, en honor de David Hove (1724-1787), senador alemany que va ajudar a Thunberg a finançar la seva expedició a Sud-àfrica, Java i Japó. Dulcis, del llatí dulcis-e, "dolç", pels seus fruits.

Sinonims[modifica]

  • Hovenia acerba - Lindl.
  • Hovenia inequalis - DC.

Referències[modifica]

  1. Facciola. S. Cornucopia - A Source Book of Edible Plants. Kampong Publications 1990 ISBN 0-9628087-0-9

Bibliografia[modifica]

  • Flora of China Arxivat 2013-05-20 a Wayback Machine.
  • Huxley. A. 1992. The New RHS Dictionary of Gardening MacMillan Press 1992 ISBN 0-333-47494-5
  • Macoboy S. 1991. What tree is that?, 1991. ISBN 1 86302 1310
  • Fang, Hsun-Lang; Lin, Hui-Yi; Chan, Ming-Che; Lin, Wei-Li and Lin, Wen-Chuan. "Treatment of chronic liver injuries in mice by oral administration of ethanolic extract of the fruit of Hovenia dulcis. American Journal of Chinese Medicine 35.4 (2007): 693-703.
  • Koller, G.L. and Alexander, J.H. "The raisin tree: Its use, hardiness and size."Arnoldia 39.1 (Jan/Feb 1979): 6-15.

Galeria[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Arbre de les panses