Hsunycteris

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Hsunycterini)
Infotaula d'ésser viuHsunycteris Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseMammalia
OrdreChiroptera
FamíliaPhyllostomidae
SubfamíliaLonchophyllinae
GènereHsunycteris Modifica el valor a Wikidata
Parlos et al., 2014
Espècies

Hsunycteris és un gènere de ratpenats de la família dels fil·lostòmids.

Descripció[modifica]

Dimensions[modifica]

El gènere Hsunycteris agrupa ratpenats de petites dimensions, amb una llargada de cap a gropa de 46–57 mm i l'avantbraç de 29–34,7 mm.[1]

Característiques cranials i dentals[modifica]

El crani presenta els arcs zigomàtics incomplets i el rostre més curt que el neurocrani. Les cúspides de les dents estan ben desenvolupades, condició bastant primitiva en els ratpenats nectarívors. La primer i la segona premolar superior són allargades.

Es caracteritzen per la següent fórmula dental:

3 2 1 2 2 1 2 3
3 3 1 2 2 1 3 3
Total: 34
1. Incisives 2. Canines 3. Premolars 4. Molars

Aspecte[modifica]

Les parts dorsals varien del marró-rogenc al marró fosc, mentre que les ventrals són més clares. El musell és estret i allargat, mentre que la llengua és extensible i proveïda de papil·les aspres a l'extremitat. El maxil·lar inferior és lleugerament més llarg que el superior. La fulla nasal és relativament desenvolupada i lanceolada. Les orelles són de mida mitjana i rodones i estan ben separades entre si. En algunes formes, l'avantbraç està cobert de pèls. Les membranes alars són amples i acoblades posteriorment als turmells. L'extremitat de la cua sobresurt per la superfície dorsal de l'ample uropatagi, mentre que el calcani és més curt que el peu.

Distribució[modifica]

L'àmbit de distribució del gènere abasta Sud-amèrica.

Taxonomia[modifica]

El gènere comprèn quatre espècies, tres de les quals anteriorment es classificaven al gènere Lonchophylla.

Referències[modifica]

  1. Parlos, J. A.; Timm, R. M.; Swier, Z. J.; Zeballos, H.; Baker, R. J «Evaluation of the paraphyletic assemblage within Lonchophyllinae, with description of a new tribe and genus» (en anglès). Occasional Papers, Museum of Texas Tech University, 320, 2014, pàg. :i + 1–23.
  2. Velazco, P. M.; Soto-Centeno, J. A.; Fleck, D. W.; Voss, R. S.; Simmons, N. B. «A new species of nectar-feeding bat of the genus Hsunycteris (Phyllostomidae, Lonchophyllinae) from northeastern Peru» (en anglès). American Museum Novitates, 3,881, 2017, pàg. 1–26.