Huzziyas I

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaHuzziyas I
Biografia
Naixementsegle XVI aC Modifica el valor a Wikidata
Mortsegle XVI aC Modifica el valor a Wikidata
Hattusa Modifica el valor a Wikidata
Família
ParesAmmunas Modifica el valor a Wikidata  i (…)-tavanna (oc) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
GermansIsztaparijasz (oc) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Huzziyas I va ser un rei hitita durant un període entre els anys 1530 aC i 1525 aC. Era segurament fill i va ser successor d'Ammunas. Portava el títol de Labarnas. Tenia quatre germans, Tahurwailis, que després seria un usurpador del tron i que en aquell moment era "cap de la llança d'or" un càrrec militar de la cort, Taruhsu, Zuru i Tanowa, tots ells fills no legítims.

Com que no era el primer en la línia successòria, i segurament era fill natural i no legítim, el seu oncle Zuru, cap de la guàrdia reial, va fer eliminar els germans amb millor dret, Tittiya i Hantilis, i així es va poder proclamar rei.

Va acabar deposat (però no assassinat) al cap de poc temps per son cunyat Telepinus, al que Huzziyas havia intentat matar i no ho va aconseguir. Telepinus va desterrar Huzziyas i els seus germans, els va procurar cases, i va dir: "Que marxin, que visquin en aquestes cases, que mengin i beguin, però que no facin cap mal. Ells em van fer mal, però jo no els faré cap mal".[1]

Referències[modifica]

  1. Bernabé, Alberto (ed.). Historia y leyes de los hititas: textos del Imperio Antiguo. Tres Cantos: Akal, 2000, p. 148-149, 157. ISBN 8446011239.