I promessi sposi (sèrie de televisió)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de sèrie de televisióI promessi sposi
CreadorAlessandro Manzoni Modifica el valor a Wikidata
DirectorSandro Bolchi Modifica el valor a Wikidata
CompositorFiorenzo Carpi Modifica el valor a Wikidata
Actors
PaísItàlia Modifica el valor a Wikidata
Llengua originalitalià Modifica el valor a Wikidata
Canal originalRai 1 Modifica el valor a Wikidata
Primer episodi1r gener 1967 Modifica el valor a Wikidata
Últim episodi19 febrer 1967 Modifica el valor a Wikidata
Episodis8 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
IMDB: tt0172043 Modifica el valor a Wikidata

I promessi sposi és un drama de televisió produït per la Rai i transmès el 1967, basat en la novel·la del mateix nom d'Alessandro Manzoni i dirigida per Sandro Bolchi, que va escriure el guió juntament amb Riccardo Bacchelli.[1]

Va ser un dels guions de la Rai més reeixits en termes de públic i crítica, també a causa de l'extrema fidelitat al text literari que els va inspirar.[2]

Argument[modifica]

Transposició fidel de la novel·la de Manzoni a la televisió, la trama segueix el text literari d'una manera bastant precisa tant en la representació com en els diàlegs, que són en gran part la recitació textual dels discursos directes presents en el text. Hi ha algunes inversions temporals lleugeres i, òbviament, omissions de parts essencialment descriptives, quan l'escena visual parla per si mateixa. Com que el text original està escrit amb la tècnica del narrador extern, el treball de televisió adopta una veu (Giancarlo Sbragia, pràcticament un intèrpret del propi Manzoni) que, llegint sobretot el text original, introdueix i explica l'acció dels personatges, i juntament amb el text, explora el context històric.

Personatges i intèrprets[modifica]

Càsting[modifica]

El càsting va ser especialment acurat, de manera que cada intèrpret apareix perfectament adaptat al paper que interpreta, tant en aparença física com en estil de interpretació. El repartiment inclou grans actors teatrals com Salvo Randone, Luigi Vannucchi e Tino Carraro, i estrelles del cinema com Massimo Girotti, Lea Massari i Neda Naldi.

Per als papers de Renzo i Lucia, es va escollir als joves i llavors desconeguts Nino Castelnuovo i Paola Pitagora, a qui el guió va donar una sobtada notorietat i va representar un punt de partida important per a la posterior trajectòria artística.

Cada episodi està precedit per una introducció llegida per Giancarlo Sbragia, que també és el narrador.

Els autors es van beneficiar del consell històric de Claudio Cesare Secchi, que aleshores era director del Centre Nacional d'Estudis Manzoni.

Referències[modifica]

  1. I promessi sposi al web de Sandro Bolchi
  2. I promessi sposi a torinocittadelcinema.it

Enllaços externs[modifica]