Iaitō

De Viquipèdia
Dreceres ràpides: navegació, cerca
Iaitō

El iaitō (居合刀?) és un sabre llarg "d'entrenament" usat per a la pràctica del iaidō o altres arts marcials, en substitució d'una autèntica katana.

La construcció d'un iaitō ha d'imitar fidelment al disseny d'una katana. És de gran importància que respecte la grandària, pes i equilibri d'una katana autèntica, així com el seu acabat, per a practicar de la forma més real possible el seu maneig. S'empra per a familiaritzar al practicant amb l'arma i facilitar-li una posterior transició, quan tinga la pràctica i experiència necessària per a manejar-la sense riscos i conservar-la correctament, cap a una autèntica katana afilada.

Entorn històric[modifica | modifica el codi]

Antigament al Japó la pràctica del iaidō en solitari en forma de kata era realitzada amb la katana pròpia (real) en la majoria de les escoles, i els combats d'entrenament o kata de kenJutsu en els quals intervenien dues persones o més amb bōkken de fusta per a no danyar les espases, ni ferir als companys, encara que els practicants d'aquella època estaven familiaritzats amb l'ús d'un arma real, s'observaven estrictament aquestes regles.

Amb la unificació del Japó i l'arribada de la pau, molts samurais es queden sense senyor i sense ocupació, perden la seua condició de cavallers i han de cercar noves maneres d'obtenir recursos.

Com eren dels pocs que havien tingut accés a una educació, molts es van convertir en funcionaris (jutges, agutzils, etc.) uns altres es van dedicar a la medicina i la cirurgia que dominaven gràcies als coneixements adquirits en el camp de batalla. Els més cults fins i tot van arribar a guanyar-se la vida mitjançant la poesia, la música i la pintura.

La immensa majoria, sense ofici ni senyor acabe per convertir-se en bandits, sent el major problema del nou Japó en pau. Molts altres simplement es van convertir en Ronin, Samurai sense senyor, llogant la seua espasa al millor postor, o servint a un particular com guardaespatles.

Uns altres, volent continuar amb la seua dedicació a les Arts Marcials, o simplement no sabent exercir altre ofici, obrin els primers dōjō (escoles), on que ensenyen el maneig de les armes per a guanyar-se la vida.

1500 D.C - Llavors com avui, les persones s'acosten als dōjō per a aprendre, però no tenen experiència i no estan familiaritzats amb les armes. Com diu Miyamoto Musashi (宮本 武蔵, Miyamoto Musashi? 1584? - 19 de maig de 1645) en la seua obra El llibre dels cinc anells escrita en 1643:

« "[...] abunden particularment (en aquesta època) esgrimes victorioses, amb popularitat comercial i aprofitament per part d'aquells que ensenyen la ciència i d'aquells que la practiquen. La conseqüència de tot açò és que, com algú ha dit, les arts marcials d'afeccionats són origen de greus ferides." »

SEGLE XX. Durant la Segona Guerra Mundial l'emperador crida als Mestres d'Arts Marcials i els ordena que tornen a instruir al poble.

Es torna a fabricar una gran quantitat d'espases d'acer per als militars cridades Gunto normalment portades pels Oficials de l'Armada i l'Exèrcit de Terra.

Aquest punt té especial importància perquè els Gunto són un tipus d'espasa amb personalitat i característiques pròpies, més semblants als antics Tachi que a les Katanes modernes, adaptats a l'ús del camp de batalla.

Finalment amb la derrota del Japó, es dissol l'exèrcit i queda abolida, entre altres costums, l'ús i dret a portar espases.

És en aquests temps moderns, segons molts autors quan es produeix un segon renàixer de les Arts Marcials, que tornen altra vegada als dōjōs, i sense exèrcit, les persones interessades a aprendre han d'acudir a ells.

Però Japó aquesta sumida en la crisi i la derrota. I totes les reserves d'acer del país han estat gastades durant la guerra.

És en aquest moment quan apareix el Iaitō.

Enllaços externs[modifica | modifica el codi]