Sargantana pallaresa

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
(S'ha redirigit des de: Iberolacerta aurelioi)
Infotaula d'ésser viuSargantana pallaresa
Iberolacerta aurelioi Modifica el valor a Wikidata

Modifica el valor a Wikidata
Estat de conservació
En perill
UICN61513 Modifica el valor a Wikidata
Taxonomia
Super-regneEukaryota
RegneAnimalia
FílumChordata
ClasseReptilia
OrdreSquamata
FamíliaLacertidae
GènereIberolacerta
EspècieIberolacerta aurelioi Modifica el valor a Wikidata
(Arribas, 1994)
Nomenclatura
Sinònims
Lacerta aurelioi[1]
Distribució

Modifica el valor a Wikidata

La sargantana pallaresa o serenalla pallaresa[2] (Iberolacerta aurelioi) és una espècie de sauròpsid (rèptil) escatós de la família Lacertidae, endèmica del Pirineus centro-oriental. Fou descoberta l'any 1994[3] per l'herpetòleg Òscar Arribas.[2]

Distribució[modifica]

Endemisme pirinenc, es localitza en sol tres nuclis muntanyencs de l'eix pirinenc (Mont-roig, Pica d'Estats i Coma Pedrosa-Tristaina-Serrera) en la confluència d'Espanya, França i Andorra, amb un enclavament al sud al serrat de Capifonts.[4] La seva àrea principal està dins de la comarca del Pallars Sobirà.

Hàbitat[modifica]

Habita en el pis alpí des dels 2.100 m almenys fins als 2.940 m d'altitud, encara que la major part de poblacions es troben entre els 2.300 i els 2.500 m, en circs glacials. Se la pot trobar sobre roques ben abrigades i amb bona insolació.

Amenaces[modifica]

En tenir una àrea de distribució tan restringida i associada a afloraments rocosos abrigats en circs glacials, la principal amenaça és la destrucció del seu hàbitat (explotacions hidroelèctriques, estacions d'esquí, construcció de refugis, etc.), la recol·lecció furtiva i el progressiu escalfament sobre les biotes alpines.

Referències[modifica]

  1. «Lacerta aurelioi. Lagartija pallaresa». A: Atlas y Libro Rojo de los Anfibios y Reptiles de España (en castellà), p. 218-219 [Consulta: 25 setembre 2014]. 
  2. 2,0 2,1 Nicolau i Vila, Jordi «La serenalla pallaresa. Distribució i seguiment a Andorra». Rastres [Andorra], núm. 7, 07-01-2017, pàg. 6-10.
  3. Valls Oliva, Àlvar. Diccionari enciclopèdic d'Andorra. Andorra la Vella: Fundació Crèdit Andorrà, 2006, p. 378. ISBN 9789992016299 [Consulta: 25 setembre 2014]. 
  4. Nicolau Vila-Biocom, Jordi «Amfibis i rèptils del Parc Natural Comunal de les valls del Comapedrosa». Amfibis i rèptils del Parc Natural Comunal de les valls del Comapedrosa. Comú de la Massana, pàg. 10.

Vegeu també[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Sargantana pallaresa